När kocken Tareq Taylor tog fram världens första cirkulära stekpanna som tillverkats utan PFAS-baserade material, så blev det grunden för en bred serie framtidsvänliga köksverktyg. Bovision ber honom dela med sig av hur man kan välja en hållbart utvecklad kastrull- eller pannsats som samtidigt har god funktion. 

I en intervju med Bovision berättar Tareq vilka hållbara egenskaper som han själv fokuserar på när han utvecklar redskap för köksserien By Tareq Taylor: 

– Produkterna måste vara skapade av material som är cirkulärt optimala och producerade utan PFAS. De bör även vara tillverkade för att kunna användas hela livet. Dessutom ska de ha en design som är lasting och tidlös, inte något som är trendrelaterat. Förutom detta finns det andra hållbarhetsval som måste göras när det kommer till produktion, underleverantörer och transporter.

Tareq och hans köksteam utsätter funktion och hållbarhet för prov genom att ofta använda ett antal produkter i sina restaurangkök. 

– Att exempelvis redskapen av silikon har behållit sin blanka yta och elasticitet, efter ett års flitigt användande, gör mig stolt. Jag kan verkligen bli riktigt irriterad på klena, bräckliga och kortlivade produkter.

Underlättat återvinning

Vi tittar på flera produkter och frågar Tareq hur hållbarhetsmålen märks i dem. 

– Vi valde en keramisk beläggning istället för teflonliknande plaster för pannor, kastruller och grytor med non-stick-funktion. Fördelarna är talrika: ytan är mer hållbar, det finns ingen risk att få i sig plastämnen som lossnar, och man kan använda redskap av vilket material som helst. Ju mer man kan använda produkten, desto mindre kommer man att medverka till klimatpåverkan och resursslöseri. 

Tareq och hans team har gjort allt för att underlätta återvinningen av sina produkter när detta är nödvändigt. De har inte blandat material som skulle försvåra processen. Dessutom har de använt en hög halt återvunnen metall när de tillverkat stek- och kokkärlen, vilket ger ett behov av brytning av nya resurser. 

– Att vi valde akacia som träslag i skärbrädorna beror på att det är snabbväxande, att produktionen är FSC-certifierad och att materialet är mycket slitstarkt. 

Redskapens betydelse

På frågan om hur viktiga redskapen är för lusten att laga mat och för resultatet, svarar Tareq:

– Matlagning är inte en sport där man förväntas ha den bästa utrustningen. Men, om kakor inte lossnar lätt från formarna, maten bränns fast och handtag blir lösa, eller om bitar av plastbeläggning hamnar i maten, då blir det svårt. Att ha bra redskap underlättar och gör köksarbetet mer intressant. 

Allt fler konsumenter känner sig lurade när de tvingas kassera kortlivade produkter, och blivit ofrivilliga ”slit- och slängare”.

Tareqs tips för att välja rätt redskap:

1. Välj en stekpanna med tjock massiv botten så kyls den inte ner när du lägger i kalla råvaror. Det ger bättre stekresultat och jämnare värme.

2. Hetta inte upp non-stick-belagda stekpannor när de är tomma. Lägg åtminstone i en klick smör, så bevaras non-stick-funktionen bättre.

3. Testa silikonformars kvalitet genom att krama ihop dem. Om de blir vita eller matta i vecken när de vecklar ut sig så kommer ytan snabbt bli ful och sprucken.

4. Undvik redskap i tidstypiska trendfärger, så tröttnar du inte på dem lika snabbt.