Bestick och kokkärl i varierande färger och utföranden kan ge både vackra och spännande kombinationer och en ny dimension till dukning och servering. Designern Alexander Thor delar med sig av sina tankar och tips. 

Det är lätt att fastna i de vanliga föreställningarna om hur bestick, tallrikar, glas och skålar ska se ut och presenteras. Idag finns det många varumärken och formgivare som utforskar nya material och nya former av de traditionella bordstillbehören.

Hamrat, vackert och praktiskt

Alexander Thor, skaparen av Vargen & Thor, har fått stor uppmärksamhet de senaste åren för sina bestick- och kokkärlsserier, vilka är kända för sin distinkta och karakteristiska design. Kännetecken: hamrad metall och färgstarka toner.

– För mig är bra design alltid lika med bra funktion. Produkter som tillverkas i hamrad metall är inte bara estetiskt tilltalande, utan de är också praktiska: fingeravtryck och fettfläckar kan inte ses eftersom ytan reflekterar olika och lurar ögat och kalkavlagringar som ofta uppstår i diskmaskinen är inte heller ett problem. De håller sig fina år efter år, säger Alexander.

Nya färger, nya kombinationer

Ett kokkärl som har ett eget starkt estetiskt uttryck behövs inte några uppläggningsfat. En gryta eller stekpanna som har en hamrad svart metall med mässingsbeslag kan presenteras direkt på bordet för en stilig look. Med bestick och kokkärl i samma design och färg, kan du även hitta nya kombinationer för din bordsdukning.

– Det är inte så vanligt och ger en enhetlighet på ett lite oväntat sätt. Möjligheterna med våra bestick är många, med silver-, koppar-, mässing- och cavafärg plus chopsticks, tårtspade och osthyvel. Svarta huvudrättsbestick som kombineras med mässingsfärgade dessertbestick är en populär kombination, men du kan även skapa din egen unika mix efter din egen fantasi.