Massiva och rustika skärbrädor av eleganta träslag har kommit att bli älskade och omvårdade juveler i mångas kök. Allt fler vill både servera och skära upp matvarorna på kraftiga slaktarblock och köksöar av elegant kombinerade träslag. Vi ber Johan Kjellberg, designer och tillverkare av exklusiva skärbrädor på Butcherblock, förklara tjusningen.

Johan Kjellberg berättar att det blir allt vanligare att folk beställer specialbyggda skärbrädor och så kallade butcherblocks.

- Så fort folk upplever skillnaden mellan en simpel och en kvalitativ skärbräda, så förstår de värdet och skönheten. En regelbundet inoljad bräda kan ju gå i arv, till nästa generation. Många specialbeställer design, format, mönster och träslag för att få ett unikt uttryck. Eller för att måttet, formen och kantprofilen ska passa perfekt ovanpå diskhon i köket, på båten eller i husbilen.

tjock skärbräda i trä

Både funktion och estetik

Vackra skärbrädor används idag som dekorativa inslag i köksmiljön, och ger en genuin och omsorgsfull känsla till maten som serveras på dem. Vi frågar Johan vilka egenskaper som riktigt bra skärbrädor ska ha.

- Den ska ligga stabilt på disk- eller köksbänken. Och det förutsätter en massiv tyngd som kommer av tjockleken och de valda träslagen. Jag tillför ännu mer stadga genom att ha gummifötter under, vilket också gör att luft kan cirkulera under så den håller sig torr och fräsch. Då får brädan även en lite svävande upplevelse. En annan indikator för kvalitet är att de sammanlimmade trästavarna inte har skarvats på längden, för det påverkar hållbarheten, estetiken och hur brädan svarar på din kraft.

Han tillägger att butcherblock aldrig bör vara tunnare än åtta centimeter. De ska också svara med en viss mjukhet på styckning, slag och hugg, för att man inte ska få värk i arm och handled.

- Därför ska arbetsytan bestå av ändträn, och den stiltraditionen signalerar genuinitet även om du bara ska servera på den. Lämpliga träslag är exempelvis bok, valnöt, körsbär och teak.

kniv på skärbräda i trä

Bättre beställa från hantverkaren

Vi noterar hur träslagen bildar vackra kompositioner i Johans brädor och block. Kärleken för materialen och hantverket märks även i hans populära köksöar och slaktarbänkar, som också beställs som rustika inslag i vackra kök. De kanske aldrig kommer att utsättas för brutal viltstyckning, men är ändå lika funktionella i det dagliga köksarbetet. Vi undrar slutligen om kvalitén på marknadens dyra ”kändisbrädor” verkligen motsvaras av de höga priserna?

- En äkta handgjord bräda eller ett block, med snygg design och den rätta användarupplevelsen behöver inte alls vara så dyr. Och beställer man direkt av hantverkaren, så får man hög kvalitet och friare valmöjligheter till rimligare pris.