Sju värdefulla tips för dig som säljer din bostad för första gången

Med denna information och med hjälp av en mäklare, kommer det att förenkla för dig och du kommer lättare kunna navigera dig igenom och förstå försäljningssäljprocessen.

Inför förberedelserna vid försäljningen av din bostad, har du säkert en massa frågor och en hel del ångest. Vi vill i detta dokument försöka hjälpa dig förstå hur försäljningsprocessen går till, få din bostad redo till försäljning, utvärdera anbuden, och vilka beslut som behövs under vägen. 

1. Gör en plan

Det viktigaste rådet? Utarbeta en plan. Försäljningsprocessen kan kännas som utom kontroll om du inte du inte själv äger processen, att ha en plan är nyckeln. Några viktiga beslut att ta:

  • Anställa en mäklare eller sälja själv

  • Om anlita mäklare, tala med minst tre stycken

  • Avgör bästa tiden på året för försäljning

  • Fastställa ett försäljningspris

  • Bestämma vad du vill ha framme och vad man bör ställa undan

  • Behöver du hjälp med stylingen av bostaden

2. Timing är allt

När är rätt tid att sälja – när på året – kan göra stor skillnad i pris. Ta reda på historiska data om försäljningspriser i ditt område för att bedöma den historiskt bästa tidpunkten på året för att sälja. 

3. Sätt ett realistiskt pris från början

Din bostad kommer att få mest exponering omedelbart efter att det kommer ut på bostassajterna typ Bovision. därför är det viktigt att prissättningen är rätt från början. Bovision skickar också ut bevakningsmail till köpare som visat intresse av bostäder i ditt område. Om utropspriset är för högt kan du gå miste om många potentiella köpare. Om priset är för lågt riskerar du att inte få ut det bästa priset. Därför rådgör med din mäklare som har den lokala kännedomen om ditt område  vilket som är det mest lämpade utropspriset.

Tänk på din mäklare som du valt som en betrodd rådgivare, särskilt i frågor gällande prissättning och marknadsföringen kring din bostad. Du vill ju att någon som är kunnig, har erfarenhet är kommunikativ och med omfattande förståelse för den lokala marknaden skall sälja just din lägenhet.

Om du funderar på att sälja din bostad utan mäklare, vara beredd på att alla beslut du måste fatta kommer att bli dina egna. Om du inte har tid och kunskap tänk på att processen kan leda till sömnlösa nätter och kostsamma felbeslut.

4. Titta på din bostad med ”köparens ögon”

Försök dra dig till minnes vad som gjorde att du ville köpa just den bostad du nu bor i innan du flyttade in. Du behöver lämna dina känslor bakom dig och börja fatta beslut om vad du eventuellt behöver förbättra eller förändra i bostaden för att få ut ett maximalt pris.

Din mäklare kommer sannolikt också att föreslå saker som behöver åtgärdas eller förbättras och har ofta insikter i vilka förbättringar som behöver göras.

Bilder på bostaden är oftast de första som dyker upp på bostadssajterna typ Bovision, och är det första som en köpare ser. För att göra det så viktiga första intrycket, se till att det är städat och undanplockat över allt och att det finns fräscha blommor både interiört som exteriört. Vissa bostadssajter som bovision har möjlighet att visa din bostad i 3-d/VR. Till bilderna gör mäklaren en objektsbeskrivning som du bör granska noggrant då den är en del av det framtida köpekontraktet.

Tänk på att ju bättre du tillsammans med mäklaren gjort förarbetet beskrivit din bostad och ju bättre förarbete innan fotograferingen du gjort kommer att locka fler besökare till visningen av din bostad

 

5. Attrahera köparna

 Nu gäller det att flytta ditt synsätt från att vara bostadssäljare till att vara bostadsköpare och därför måste du vara hård i dina beslut vad du skall låta vara framme och vad du bör ta bort inför visningen. Om du är osäker kan du rådfråga din mäklare som också kan hjälpa dig med att anlita en hem stylist. Det är inte alltid lätt att ha potentiella köpare – främlingar – trampande omkring i sin bostad som med kritiska ögon tittar på allt.

Om du fortfarande bor i din bostad samtidigt som den är till försäljning, se fortsatt till att fortsatt hålla den i ”visningsbart skick” för att vara redo för visningar snabbt. Det kan vara en utmanande tillvaro speciellt för barnfamiljer, men ju fler visningar, ju snabbare går det och du kan börja leva som en normal familj igen. 

Din bostad är sannolikt en av de största ekonomiska tillgångarna du har, så du vill säkert snabbt veta om din bostad fångat köparnas intresse. Du kan direkt på Bovision.se se hur många besökare som varit inne och tittat på din bostad, och du kan fråga din mäklare hur det ser ut på andra medier.

6. Tänk igenom dina prioriteringar

Se till att din mäklare vet vad som är viktigt för dig: Få bostaden såld snabbt ? Få ditt begärda pris eller mer? Lång period tills du måste flytta ut ? Du kanske inte kan få allt, så prioritera dina önskemål innan du lägger ut bostaden till försäljning, så kommer det bli lättare att  utvärdera anbuden, och lämna eventuella eftergifter till köparna. 

7. Vad händer sedan

Om du planerar att köpa en ny bostad, kom ihåg att skaffa dig ett lånelöfte tidigt så du har en liten fördel ifall någon för dig intressant bostad snabbt skulle dyka upp. Det finns inget enkelt svar på frågan av vad som kommer först, Köp eller försäljning, men det vanligaste är att bankerna vill att man har sålt först. Om du inte sålt först tänk på att ha lite tid så du hinner köpa nästa bostad innan du behöver flytta från den bostad du just sålt.