Ett husköp är för många den största och viktigaste affären man gör i sitt liv. Såväl pengar som känslor står på spel och det är en hel del att tänka på under resans gång – från det att drömmen föds till dess att man står med nycklarna i handen. Så hur lyckas man egentligen med husköpet? Nedan delar vi med oss av några värdefulla tips på vägen. 


Ett eget hus bjuder på plats åt en växande familj ger tillgång till egen trädgård och frihet att själv skapa sitt drömhem precis som man vill. Samtidigt är det också en stor investering som kräver noggrann planering och koll på många detaljer. Dels vad gäller finansiering och allt annat kring själva köpet, men också sådant som vilken husmodell man gillar bäst och hur viktigt det faktiskt är med rätt läge. 

För att göra det lite lättare för dig som går i husköpartankar har vi samlat våra bästa tips för ett lyckat husköp.

1. Gå på många visningar

Att gå på många visningar är det bästa sättet att ta reda på vad man vill ha – och vad man absolut inte vill ha. Såväl vad gäller planlösning och byggnadsstil, som material, var kvällssolen hamnar och eventuella renoveringsbehov. Många gånger kan man vara helt inställd på en sak – till exempel ett hus i två plan – för att sedan inse att det i själva verket passar bättre med något helt annat. Undvik om möjligt att köpa första bästa och ge dig själv tid att spana runt, jämföra och känna efter. 

Funderar du på om det är bäst att köpa före eller efter visning? Spana in Danske Banks guide för bra tips.

interiör, hemma, läge

2. Välj läge med omsorg

Ett hus kan alltid renoveras, byggas ut eller byggas om – men läget går aldrig att ändra på. Således är det kanske det viktigaste av allt att titta på när du går på visningar och gör kravlistor på vad du vill ha. Förutom att hitta ett läge som du trivs med är det också viktigt att det är praktiskt. Hur ser det ut med barnomsorg runt omkring, hur lång restid får du till jobbet och var ligger närmaste matbutik? Försök att gå på både förnuft och känsla. 

3. Gör en budget

Ett husköp är en stor investering. Dels i fråga om lån med ränta och amortering, men även de löpande kostnader som tillkommer för uppvärmning, sophämtning och underhåll varje månad. För att slippa få en ekonomisk kalldusch efter inflytt är det alltid bra att göra en utförlig budget, gärna med höjd för lite extra utgifter. Tycker du att det är svårt kan du alltid ta hjälp av din bank. 

lån, bolån, pengar

4. Jämför bolån hos olika banker

Ett bolån med bra villkor är a och o för ett lyckat husköp. Även till synes marginella skillnader i ränta och amorteringskrav kan få stor effekt på dina månatliga utgifter, likväl som för den totala bostadskostnaden. Jämför ränta och villkor hos olika banker innan du söker lånelöfte – och var inte rädd för att försöka förhandla. 

När det väl blir dags att söka lånelöfte gör du det enklast via nätet. Hos Danske Bank kan du till exempel fylla i och skicka in din ansökan på bara några minuter, utan krav på inloggning. Enkelt, smidigt och säkert. 

5. Syna huset ordentligt

Sist men inte minst är det viktigt att du går igenom allt från objektsbeskrivning till energideklaration, besiktning och eventuella tidigare renoveringar mycket noggrant. Som köpare har du alltid en undersökningsplikt, vilken innebär att du förväntas syna huset ordentligt innan kontraktsskrivning i syfte att upptäcka eventuella fel och brister. Missar du det kan det bli mycket svårt att få ersättning för något du sedan hittar i efterhand, såvida det inte rör sig om ett dolt fel. Bättre att vara överdrivet petnoga från början, än att tvingas vara efterklok när det är för sent. 

Vi hoppas att ovanstående tips kan komma väl till pass när du är på bostadsjakt, och önskar dig stort lycka till med ditt nästa husköp!