Idag uppmanas vi ständigt att bli "smartare", särskilt med hjälp av marknadens digitala verktyg. Våra hem kan utrustas med funktioner som gör livet smidigare på många sätt, och som vi kan skryta med till nära och kära. Men fast de erbjuder ett stort steg mot en enklare vardag, så ökar smarta lösningar även säkerhetsriskerna i hemmet.

Precis som andra digitala verktyg kan smarta enheter medföra risker för intrång och andra hot. I denna artikel behandlar vi de vanligaste riskerna som smarta enheter medför samt 6 säkerhetsåtgärder som kan minska dem.

Vanliga risker med smarta enheter

Över 40% av svenska hushåll har idag smarta enheter kopplade till hemmets wifi, och det innebär att de är sårbara för hackare. En enhet som är kopplad till wifi är nämligen relativt enkel för hackare att komma åt, och det visades tydligt när ett inbrott i Sverige skedde utan att larmet utlöstes, då hackare manipulerade systemet.

Vilka är de vanligaste smarta enheterna, och vilka risker medför de? I den här artikeln går vi igenom flera typer av enheter och beskriver hur hackare kan utnyttja dem.

Smarta högtalare

Många hem har idag smarta högtalare som Google Nest Audio eller Sonos Era 100, som man kan koppla till och styra andra enheter med. Dessa är ofta hackares stora måltavlor då de ger tillgång till ett helt smart hem, eller åtminstone flera smarta enheter. Genom att ha tillgång till en sådan högtalare kan de exempelvis göra dyra onlineköp, låsa upp fordon, låsa upp andra smarta lås eller deaktivera säkerhetssystem. Kort sagt kan det leda till förödande konsekvenser för hushållet.

Smarta termostater

En smart termostat kan vara smidig för hemägare, men även för hackare som vill störa husfriden. Det är nämligen relativt lätt att få tillgång till en smart termostat via hemmets wifi-uppkoppling, och genom den kan hackaren ställa in obekväma temperaturer i hemmet. Det kan vara skrämmande och obehagligt för de som bor där, men också göra att apparater och system förstörs. I vissa, extrema fall kan det dessutom orsaka brand eller fuktskador.

Smart termostat, temperatur, vardagsrum

Robotdammsugare

En robotdammsugare kan verka harmlös, men faktum är att hackare kan använda dem för att tjuvlyssna på hemägare och samla känslig information. Det kan vara ett hjälpmedel för flera typer av brott.

Kvinna som styr robotdammsugare med mobilen

Smart-TVs

Smart-TVs kan verka oskyldiga, men de har ofta avlyssningsfunktioner och är kopplade till känsliga kontouppgifter, vilket gör att hackare kan utnyttja dem. Att få tillgång till en smart-TV kan även innebära tillgång till andra enheter i hemmet, som i sin tur kan skapa ytterligare problem och konsekvenser.

Man som styr sin smarta tv med mobiltelefonen

Video-ringklockor

Ännu en smart men sårbar enhet i hemmet kan vara en smart ringklocka, eller video-ringklocka. Om en hackare lyckas få tillgång till den kan hen stänga av systemet när som helst, och på så vis förenkla ett inbrott, men också spionera på de boende. Hackaren kan även terrorisera de boende med verbala attacker eller genom att ringa larmcentralen i onödan och vid olämpliga tillfällen.

6 säkerhetsåtgärder för att slippa riskerna

Som tur är behöver du inte avstå från smarta enheter för att minska riskerna – det går att ha ett hem med smarta enheter utan att äventyra tryggheten. Följ de här tipsen för att minska risken för intrång och andra attacker avsevärt:

1. Använd multifaktor-verifiering och datakryptering på enheten. Många enheter erbjuder detta, men det är inte alltid aktiverat som standard, så kontrollera gärna en extra gång i enhetens inställningar om den går att säkra.

2. Om enheten har ett standardlösenord vid installationen, se då till att byta det till ett unikt. Gärna direkt, men också regelbundet eller om du misstänker läckage. Ett tips är att kombinera tre slumpmässiga ord och inkludera specialtecken i lösenordet.

3. Handla en smart enhet med god säkerhetsprestanda och som är av bra kvalitet. Var noga med att läsa recensioner eller rådfråga experter innan du köper enheten, för att säkerställa att den håller måttet när det gäller säkerhet och stöd från tillverkaren.

4. Använd en VPN för iPhone som skyddar både din iPhone och de anslutna enheterna från yttre hot. En bra VPN kan hjälpa till att hålla dig uppdaterad om potentiella hot och skanna för malware och på andra sätt stärka säkerheten i enheterna.

5. Uppdatera enheten eller systemet så snart uppdateringar blir tillgängliga. Dessa uppdateringar innehåller ofta förbättringar av säkerheten, och en o-uppdaterad enhet är mycket mer sårbar än en uppdaterad enhet.

6. Stäng av fjärråtkomstfunktionen om enheten inte behöver användas när huset står tomt.

Slutsats

Det finns många fördelar med en digital värld och ett smart hem, men det kräver också medvetenhet och en stor dos säkerhetstänk. Lyckligtvis är det inte alltför svårt att öka säkerheten även för de mest riskfyllda enheterna, vilket gör att de kan fylla sin funktion i fred utan att utsätta hushållet för fara.

* Bildkälla Freepik