Den som köper sitt boende behöver jämföra driftskostnader för olika bostäder för att kunna beräkna sin totala boendekostnad. Driftkostnad är de kringkostnader du har för att kunna bo i din bostad. Det kan till exempel vara utgifter som hemförsäkring, el, vatten, sophämtning och samfällighetsavgifter. Till driftkostnader räknas dock inte amortering eller ränta på ditt bostadslån. Driftskostnader ihop med ränta samt amortering är den totala boendekostnaden.
Driftskostnader för villa
Flera faktorer avgör driftkostnaderna för en villa. Till exempel om huset är gammalt eller nytt, storleken, antalet personer i hushållet och bostadens geografiska placering. Vatten- och avloppskostnader samt nätavgift och el varierar mellan olika kommuner, vilket kan göra att det skiljer flera tusen kronor i driftkostnader beroende på var du bor. Med andra ord kan det löna sig att lägga lite tid på att jämföra just detta när du funderar på att bosätta dig i en villa. Driftkostnaden för en normalstor villa (cirka 150 kvadratmeter) med fyra personer i hushållet varierar vanligtvis mellan 50 000 och 80 000 kr om året (Källa: SCB - observera att kostnaden tagits fram år 2017 och troligen är högre idag).
El
Det varierar mycket för olika delar av landet men störst kostnad har den som köper ett hus som även värms upp med direktverkande el. Uppvärmning, antal i hushållet men även elområde och elavtal påverkar vilket gör det omöjligt att uppskatta något snitt i landet. Ett enkelt knep för att sänka elkostnaderna om du bor i villa är att jämföra elavtal med Elfons.se. Det är en tjänst som tar fram priset hos olika elbolag så att du enkelt kan se vilket som har det lägsta priset för just dig. Det finns också exklusiva erbjudanden för nya kunder via Elfons.
Värme
Kostnaden varierar dels beroende på hur väl huset är isolerat men även på vilken uppvärmningsform (läs vidare i artikel om uppvärmning).
Villaförsäkring
En normal villaförsäkring kostar ca 8 500-10 500 för ett normalhushåll med 4 i familjen då vi testade att jämföra på Compricer. Det är dock många som ökar ersättningstaket för lösöre, lägger till för drulleförsäkring och så vidare.
Internet
Har bostaden indragen fiber? Om inte så får man räkna med en installationsavgift. Själva internetabonnemanget kostar mellan 700-1 200 per månad år 2023 (vi har inte jämfört lägsta kapacitet utan medel till hög fart).
Vatten & avlopp
Vattenkostnaden i en normalstor villa med två vuxna och två barn ansluten till ett kommunalt VA-system sträckte sig år 2021 från 3 200 kronor till 15 600 kronor, en prisskillnad på över 500 procent. Dyrast var det i Tjörns kommun, följt av Norrtälje och Ljusdal. Billigast i Solna stad, följt av Tibro och Stockholm, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten.
Sophantering
En normal kostnad för sophämtning för en villaägare ligger i genomsnitt på cirka 3 000 kronor per år. *källa, en värld utan sopor
Tomträttsavgäld
(observera: alla villor har inte friköpt tomt)
Du som har en tomträtt betalar en avgift, en så kallad tomträttsavgäld, till kommunen för att du nyttjar marken. Tomträttsavgälden bestäms utifrån taxeringsvärdet på marken och vissa avdrag. När det gäller småhus kan du som tomträttsinnehavare köpa loss tomten från kommunen. Det är oftast av kommunen man hyr marken av så kostnaden avgör varje enskild kommun.
Fastighetsskatt
Fastighetsavgiften är 0,75 procent av fastighetens taxeringsvärde för 2023, men aldrig mer än 9 287 kronor (takbeloppet) per bostadsbyggnad.
Sotning
Sotning sker var tredje år (kostnad ca 550 kr) och brandskyddskontroll var sjunde år (ca 800 kr). Priserna kan variera för olika orter.
Renhållning/snöröjning
De flesta villaägare sköter själv sin renhållning och snöröjning men det kan i förekommande fall vara så att en grupp villaägare går samman om att bekosta åtgärder. Då kommer det att stå inskrivet i fastighetsregistret att villan ingår i en samfällighet vilket är vanligare i glesbygder då det oftast ingår privata vägar som skall underhållas. Samfällighetsföreningen beslutar om årlig kostnad per hushåll.
Driftskostnader för bostadsrätt
En bostadsrätt kan vara en lägenhet men även radhus eller fristående hus. Gemensamt är att bostadsrättsföreningar tar ut avgift för gemensamma kostnader. Det varierar vad som ingår i avgiften eller ej men vi listar alla kostnader som betalas direkt av bostadsägaren eller via avgiften till bostadsrättsföreningen.
Ta reda på vad som gäller i just din blivande förening! Var noggrann och läs det mäklaren har skrivit i objektsbeskrivningen. Det gäller även kommande höjningar av avgiften!
När du väl köper ditt drömboende så lägg tid på att jämföra allt ifrån banker, försäkringsbolag och övriga leverantörer. Det lönar sig!