Att ha en egen bastu hemma är många husägares dröm. Faktum är att en bastu inte bara är ett otroligt skönt inslag i hemmet utan även har många hälsofördelar. Men innan du sätter i gång med eventuellt inköp eller bygge finns det en del saker du behöver känna till. 

Börja med att fundera ut var du vill ha bastun och hur stor den ska vara. Ska den byggas in som en del i ert befintliga badrum? Vill ni ha den separat ute i trädgården? Eller som ett eget rum? Det finns flera möjligheter beroende på hur mycket pengar du vill lägga på projektet och hur du vill att den ska se ut.

Kan jag bygga en bastu helt på egen hand?

Att bygga en bastu är inte speciellt svårt, så ja det kan du. Idag finns dessutom mängder med färdiga lösningar som man kan köpa och sätta in hemma. Men ska du bygga det helt på egen hand kan det ta tid, och du kommer behöva ta hjälp av en elektriker när det kommer till själva el-aggregatet samt belysningen. Är du inte van vid att bygga kan det vara bra att konsultera en hantverkare direkt. Använder du dig av ROT-avdraget behöver det inte bli så dyrt.

fristående bastu, rund bastu på gräsmatta

Krävs det bygglov för att bygga bastu?

Generellt sett behövs det inget bygglov för vare sig inomhus eller utomhus bastu, så länge inte byggnadens utseende påverkas på ett anmärkningsvärt sätt. Skulle det vara så att du behöver installera eller ändra gällande avlopp, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten så behöver du göra en anmälan till din kommuns byggnadsnämnd och få ett startbesked innan du kan börja bygga. Påbörjar du bygget innan du fått startbeskedet tar byggnadsnämnden ut en byggsanktionsavgift. 

När det kommer till fristående bastu utomhus finns det dock nya regler att ta hänsyn till gällande att Atefallshus. Du kan bygga en komplementbyggnad på max 25 kvadratmeter på tomten utan bygglov. Det man behöver ta extra hänsyn till även här är att det kräver en anmälan till byggnadsnämnden, och det gäller även när du gör en mindre fristående bastu. Du behöver även göra en anmälan om den kräver installation av eller ändring av avlopp, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten. Vilket en bastu ofta kräver.  

För att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att kontakta kommunen innan du påbörjar något.

stenar, bastu, bastuaggregat

Olika bastumodeller

Våtbastu
Detta är den bastu som vi anser som den mest klassiska, den kan vara antingen vedeldad eller eldriven.  Den vedeldade bastun ger en skön värme men här behöver du ordna med ved och elda regelbundet så den kan kräva en hel del arbete.Den eldrivna våtbastun styr du via en panel eller via aggregatet och ställer in temperaturen därifrån.

Oavsett om det är en eldriven eller vedeldad variant så ligger temperaturen på mellan 75-90 °C med en luftfuktighet på cirka 20-30 %. Temperaturen i en våtbastu ligger mellan 75-90°C med en luftfuktighet på cirka 20-30 %. I en våtbastu brukar man då och då hälla vatten på stenarna för att öka värme och luftfuktighet tillfälligt, även kallat badkastning.

Torrbastu

Torrbastun är till skillnad från våtbastun en bastu där du inte tillför fukt på något sätt, därför är luftfuktigheten något lägre och värmen högre. Torrbastun passar dig som gillar riktigt höga temperaturer i din bastu. Dock krävs det här särskilda aggregat som du varken kastar vatten eller tillför fukt till.

Temperaturen i en torrbastu går över 100 °C med en luftfuktighet på 5-10%

Ångbastu 

Ångbastun är för den som inte gillar så extremhöga temperaturer, här ligger temperaturen mellan 45-65 °C med en luftfuktighet på 40-65 %. Den fungerar så att det sprutas ånga från en ånggenerator in i rummet som gör att luftfuktigheten blir väldigt hög.

Infraröd bastu / Ir bastu

Sist men inte minst har vi den Infraröda bastun. Detta är något som blivit mer och mer populärt de senaste åren efter att diverse influensers fått upp ögonen för detta. I en infraröd bastu är det aldrig varmare än 40-60 grader C så du kommer inte svettas av att det är varmt i bastun. 
 Istället värms underhudsvävnaden upp av osynliga infraröda ljudvågor. Den infraröda bastun ska vara väldigt bra för både blodcirkulation och muskler.


Vad kostar det att bygga en bastu hemma?

Det beror helt på hur stor bastu du vill ha och vad det är för typ av bastu. Men en bastu kan kosta allt från 20 000 kronor och uppåt. Jämför gärna olika återförsäljare innan du bestämmer dig. Och glöm inte att kostnader för installation av el och ventilation ofta tillkommer, detta måste dessutom hanteras av en fackman.