När man ska anlita en arkitekt för första gången kan det upplevas som lite av en djungel. Var ska man börja? Vad kan de hjälpa till med? Vad kan man få ut av en arkitekt? Vi tog kontakt med Leif Lundqvist för att få svar på frågorna, arkitekt sedan 60 år tillbaka men numera pensionär.
Vad kan en arkitekt hjälpa till med?
Oavsett om du bor i villa, bostadsrätt, fritidshus eller annan bostadsform kan en arkitekt hjälpa dig med allt från mindre inredningsprojekt till större ombyggnationer/renoveringar, eller rent av att bygga ditt nya drömhus.
- Att anlita en arkitekt kan vara speciellt bra när man inte hittar ”rätt” hus i utbudet i hustypstillverkarnas katalog.
- Att anlita en arkitekt kan vara speciellt bra när man inte hittar ”rätt” hus i utbudet i hustypstillverkarnas katalog, berättar Leif. Man arbetar alltid likadant oberoende av uppdragsgivare. Frågar, lyssnar, antecknar och skissar.
Vad får jag från arkitekten?
Vad du får beror på hur mycket hjälp du behöver samt den budget du har för ditt projekt. Det kan vara allt från ritningar till en bygglovsansökan för bygglov, byggspecifikationer, till enkla skisser på en altan som hantverkarna sedan arbetar utifrån.
Arkitekten besöker dig alltid på plats för att undersöka projektets förutsättningar, det kan röra sig om allt från vädersträck, utsikt, terräng till material på väggar och liknande.
Är arkitekten alltid med från start till slut?
- Planerar du att bygga ett helt nytt hus från grunden så är arkitekten med fram till projekteringen är klar och du har fått byggnadslov, dessutom besöker arkitekten arbetsplatsen under byggskedet, berättar Leif.
När man satsar på så stora projekt kan det vara skönt att en arkitekt som bollplank om något skulle gå snett eller om man får nya idéer under arbetets gång. Men när det gäller mindre projekt är det inte alltid nödvändigt att de är med från start till slut.
Hur hittar jag rätt arkitekt för mig?
- En bra start är att höra med vänner och bekanta om de har använt sig av, eller känner till någon arkitekt de kan rekommendera. På så sätt slipper man sätta sig och leta med ett helt tomt blad, tipsar Leif.
Har man inte det finns det bra söktjänster online idag. Exempelvis Sveriges Arkitekters söktjänst; ”anlita arkitekt”. Du kan även hitta en mängd arkitekter genom en enkel ”googling”.
Det är viktigt att leta efter en arkitekt som är inriktad på den typ av byggprojekt ni önskar göra, och se till vad de har för erfarenhet sedan tidigare. Ska ni bygga hus kan arkitekten ibland ha en viss stil, se till så att den stilen matchar med det ni önskar. När det kommer till små utbyggnader eller projekt är det mer viktigt att se till recensioner samt prissättning och eventuell personkemi.
- Vid ett första möte kan du alltid be arkitekten visa sina tidigare arbeten. På så sätt blir du mer trygg i att du har hittat rätt.
- Vid ett första möte kan du alltid be arkitekten visa sina tidigare arbeten. På så sätt blir du mer trygg i att du har hittat rätt.
Konsultansvarförsäkring och konstruktionsritningar
Tänk på att kontrollera så arkitekten har en konsultansvarsförsäkring. Det är en försäkring för fristående konsulter som utför tjänster åt bland annat konsumenter. Har arkitekten det minimerar du risken för ekonomisk förlust om arkitekten mot förmodan skulle utföra uppdraget fel/vårdslöst till den grad att de orsakar dig ekonomisk skada.
Förutom detta är det viktigt att känna till att man i vissa fall kan behöva komplettera med konstruktionsritningar, dessa används främst när det är tal om bygglov. De skiljer sig från bygglovsritningarna på så sätt att de är mer detaljerade och innefattar även de minsta komponenterna så som skruvar som beskrivs med storlek och kvalitét.
Det är därför viktigt att konsultera arkitekten innan ni börjar samarbetet om hen även kan hjälpa dig med konstruktionen eller samarbetar med en konstruktör så du kan få ett bra pris på det. Kan de inte det behöver du själv anlita en konstruktör.
Leif tipsar om saker som kan vara bra att tänka på vid första mötet
- Innan du bestämmer dig för arkitekt är det alltid bra att jämföra ett antal firmor med varandra. Boka möte med minst 3 firmor och jämför deras offerter. De flesta arkitektkontor erbjuder ett kostnadsfritt första möte.
Börja även med att fundera kring vad som är viktigast för dig i bygget du ska göra. Både gällande material, kreativa lösningar, design och så vidare. Skriv ner alla dina tankar innan första mötet så du kommer väl förberedd. Vad har du för tidsperspektiv? För vem ska den nya eller ombyggda byggnaden vara?
Ska ni bygga ett helt nytt hus kan det vara klokt att ta kontakt med arkitekten i ett tidigt skede, redan innan tomten är köpt. Speciellt om man har flera tomter att välja mellan. Då kan hon/han förklara detaljplanen, hur stor del av tomten man får bebygga och var på tomten man får bygga samt vilken hustyp som passar bäst. . Allt för att kunna bygga ditt drömhus!
- Jag har mer än en gång träffat tomtköpare som har blivit besvikna när jag har förklarat vad som gäller deras nyinköpta tomt enligt vad den aktuella detaljplanen säger, berättar Leif.
Hur tar arkitekten betalt?
Oftast tar en arkitekt betalt per timme. Det kan röra sig om allt mellan 500-1500 kronor per timme beroende på vilken firma man anlitar. Men det finns också möjlighet att få ett fast pris.
Det som är viktigt att tänka på är att bestämma arvodesmodell tidigt, och att ni kommer överens om arvode innan du skriver under något.
De vanligaste arvodesmodellerna
- Fast pris
Ni kommer överens om ett fast pris för uppdraget. - Rörligt arvode
Arkitekten betalt per timme och det slutliga arvodet beror på hur många timmar det tar att slutföra projektet.
Här kommer ni helt enkelt fram till det som passar bäst för projektet.
Lycka till!