Italien har mycket att erbjuda, allt från alpbyar i norr till vackra stränder i söder. Detta, i kombination med en imponerande matkultur, har gjort Italien till en favorit bland svenskar. I denna guide får du reda på allt om att bo i Italien.

Klimatet i Italien

Klimatet i Italien varierar stort tack vare landets utsträckta geografi och bergskedjor. I norr är vintrarna kalla, medan somrarna är varma och fuktiga. I centrala Italien kan vintrarna vara kalla och regniga, med inslag av snö, medan somrarna är varma med hög luftfuktighet och lite nederbörd. I södra Italien är vintrarna betydligt mildare, och snö är ovanligt i städerna och längs kusten men kan förekomma bland bergen. Somrarna är långa och torra, men sent in på hösten och fram till tidig vår kan det förekomma mer nederbörd. Öarna har mildare vintrar och ett par soliga och varma dagar även under de kallaste månaderna. Somrarna är varma med hög luftfuktighet, särskilt på Sicilien. På Siciliens östkust ligger Catania, som är den stad i Europa med flest soltimmar per år, med ett genomsnitt på 6,8 timmar per dag. 

Var ska man bo i Italien?

Många svenskar lockas av tanken att bo i Italien, och några av de mest populära områdena är:

Vi har ju tidigare skrivit om att man faktiskt även kan få betalt för att flytta till Italien. Detta gäller för regionen Kalabrien.

Kuststad i Italien med utsikt över havet

Levnadskostnader i Italien

Levnadskostnaderna i Italien är generellt sett lägre än i Sverige, med en genomsnittlig skillnad på 5,5% enligt Numbeo (2025). Däremot kan boende- och dagligvarupriser vara högre i storstäder som Milano, Rom och Venedig. Italien är känt för sitt fantastiska kök, och både mat och restaurangbesök är i regel billigare än i Sverige. I Sanremo kostar en liter mjölk cirka 16 kronor, ett dussin ägg cirka 43 kronor och en limpa bröd cirka 28 kronor (2025).

Matkultur i Italien

Det är inte bara Frankrike som är kända för sin mat, Italien har också fått ett gott rykte. Vi alla känner nog till både pizza och pasta, men vad som är populärt kan skilja sig åt beroende på var i landet du befinner dig. Norra Italien är känt för sin risotto, användningen av smör och milda kryddor, samt inspiration från grannländerna. I södra Italien är maten mer medehavsvinfluerad, oftast fettsnål och hälsosam. De olika regionerna använder sig även i stor utsträckning av lokala råvaror. Även om pizza och pasta serveras i hela landet, finns det olika varianter beroende på region. En typisk italiensk middag brukar delas upp i fem olika delar:

  • Antipasti - Mindre kallskuret eller marinerade grönsaker.
  • Primi - Soppa, risotto eller pasta.
  • Secondi - Huvudrätten som brukar bestå av en fisk, fågel- eller kötträtt.
  • Contorni - Äts tillsammans med secondi och är en potatis- eller grönsaksrätt.
  • Dolci - Dessert och här bjuds de ofta på tiramisu, creme catalana eller panna cotta.

Gata i Rom

Skatt i Italien

Italien har progressiva skattesatser som är beroende av din inkomst. Det tillkommer utöver detta en regional och en kommunal skattesats som är beroende av var i landet du bor. Den beskattningsbara inkomsten beräknas utifrån faktorer som familjesituation och utbildning. I vissa kommuner i södra Italien med högst 20 000 invånare kan du ansöka om ST-status (Substitute Tax). Detta innebär att utländska inkomster beskattas med en fast årlig skatt på 7%. ST-status kan du ha i tio år men du får inte ha bott permanent i Italien de fem föregående åren. 

Sjukvård i Italien för svenskar

Italiens hälsovårdssystem anses vara bland de bästa i Europa, den anses också vara ganska prisvärd. Om du har registrerat dig som boende i Italien får du samma tillgång till sjukvårdssystemet efter att täckningen från ditt europeiska sjukvårdskort löpt ut. Många italienare har en privat sjukvårdsförsäkring för att undvika långa väntetider, speciellt när det gäller komplicerade hälsoproblem. 

Italiensk by

Att bo i Italien med barn

Skolplikt i Italien gäller från sex års ålder och upp till att barnet fyllt 16 år. Här kan du välja mellan en privat eller offentlig skola och båda kontrolleras av staten. De offentliga skolorna har relativt låga kostnader som baseras på den individuella familjesituationen. Privata skolor drivs av privata organisationer som kyrkor och religiösa organisationer. Dessa skolor är snäppet dyrare och de privata aktörerna har större inflytande över den faktiska läroplanen. Från att barnen är tre månader och upp till att de fyller tre år så kan de gå på något som kallas nido. Därefter får barnen gå på asilo, vilket är Italiens motsvarighet till förskola, tills de fyller sex år.

Pensionär i Italien

I Italien så är det både lägre skatt på pensionen och lägre levnadskostnader vilket gör det till ett underbart land att spendera pensionen i. Dessutom finns det fantastiska platser att besöka och god mat att utforska. Om du ansöker om ST-status så hör även pensionen till de inkomster som beskattas årligen med 7%. 


Villor till salu i Italien

Lägenheter till salu i Italien