Det finns fyra scenarion när en bodelning äger rum: skilsmässor, samboseparation, dödsfall och under ett äktenskap. Här går vi igenom allt du behöver veta om bodelning – från när det ska göras till vad som ska inkluderas. 

Genom att skriva ett bodelningsavtal kan parterna säkerställa en rättvis fördelning av sin gemensamma egendom och undvika framtida tvister. Då det är ett juridiskt bindande avtal är det därför viktigt att ta reda på vad som gäller för din specifika situation och planera för framtiden. Ett bodelningsavtal ger både en trygghet till dig och underlättar praktiska frågor som att ansöka om nya bolån eller att hantera skulder. Följ Bovisions guide nedan för att få reda på allt du behöver veta om bodelning. 

När ska en bodelning göras och hur går den till?

En bodelning ska göras när äktenskapet upphör eller när ett samboförhållande avslutas. Vid skilsmässa är utgångspunkten att all egendom delas, medan vid samboseparation är utgångspunkten att endast gemensamt anskaffad bostad och bohag delas upp.

För att genomföra en bodelning måste parterna först komma överens om hur egendomen ska fördelas. Detta kan göras genom att skriva ett bodelningsavtal, vilket innebär att du skriver ett juridiskt bindande avtal som visar hur egendomen ska fördelas och vad som händer med eventuella skulder.

Om parterna inte kan komma överens om bodelningen kan en bodelningsförrättare utses av domstol. Bodelningsförrättaren har som uppgift att hjälpa parterna för att nå en lösning och genomföra bodelningen.

Varför är ett bodelningsavtal viktigt?

Ett bodelningsavtal är viktigt av flera skäl. För det första fungerar det som ett bevis på att bodelning har skett och visar hur fördelningen av egendomen har gått till. Detta kan vara till nytta om det uppstår en tvist i framtiden.

För det andra säkerställer ett bodelningsavtal att en före detta make/maka inte kan kräva bodelning flera år senare. Genom att skriva ett bodelningsavtal undviks därmed framtida oenigheter och konflikter.

För det tredje underlättar ett bodelningsavtal praktiska frågor. Till exempel kräver många banker att parterna visar upp ett bodelningsavtal vid ansökan om nya bolån eller vid övertagande av varandras lån för den gemensamma bostaden. Slutligen fungerar ett bodelningsavtal som ett bevis på att bodelningen har skett och att den är klar. På så sätt ger den trygghet för båda parter och kan vara till nytta vid eventuella framtida tvister.

Vad ska ingå i ett bodelningsavtal?

Ett bodelningsavtal bör innehålla viktig information om fördelningen av tillgångar och skulder. Det bör tydligt ange hur parterna har kommit överens om att fördela sin egendom och vad som ska hända med exempelvis bostaden eller andra fastigheter. 

I bodelningsavtalet bör även eventuella skulder behandlas. Exempelvis, om en enskild person ska ta över en skuld från den andra parten kan det krävas tillstånd från banken eller annan långivare. Det är också vanligt att den ena parten betalar ersättning till den andra parten för att uppnå en rättvis fördelning, vilket kallas för bodelningslikvid - något som också bör inkluderas i bodelningsavtalet.

För att ett bodelningsavtal ska vara giltigt måste det vara skriftligt och undertecknat av båda parter. Det finns inget krav på registrering men det är möjligt att registrera avtalet hos Skatteverket om parterna önskar.

Vanliga frågor om bodelningsavtal

Vad är ett bodelningsavtal?

Ett bodelningsavtal är ett juridiskt bindande avtal mellan parterna som visar hur bodelningen har genomförts. Det fungerar som ett bevis på att bodelning har skett och vad som har fördelats.

Vad kostar ett bodelningsavtal?

Kostnaden för ett bodelningsavtal varierar beroende på omständigheterna och hur mycket hjälp du behöver. 

Måste ett bodelningsavtal skrivas vid skilsmässa?

Enligt äktenskapsbalken ska en bodelning ske efter att äktenskapet har upphört och ett bodelningsavtal ska upprättas. Även om det inte finns någon påföljd om parterna inte skriver ett avtal, rekommenderas det att ett bodelningsavtal upprättas för att undvika framtida tvister.

Måste ett bodelningsavtal skrivas vid samboseparation?

I samboförhållanden är det också viktigt att skriva ett bodelningsavtal vid separation. Vid avslutat samboförhållande, har parterna ett år på sig att begära bodelning. Banker kan också kräva ett bodelningsavtal vid ansökan om bolån. 

Vad innehåller ett bodelningsavtal?

Ett bodelningsavtal bör innehålla information om hur tillgångar och skulder ska fördelas. Det bör också stå vad som händer med exempelvis bostaden och hur eventuella skulder kommer att hanteras. Ersättningen för att uppnå rättvis fördelning bör också inkluderas.

Finns det några formkrav för bodelningsavtal? 

För att ett bodelningsavtal ska vara giltigt måste det vara skriftligt och undertecknat av båda parter. Det finns inget krav på registrering, men det kan göras hos Skatteverket om så önskas.