De årliga hyresförhandlingarna mellan fastighetsägarna och hyresgästföreningen pågår fortfarande på vissa håll i landet för 2024 - i år har förhandlingarna varit tuffare än vanligt då fastighetsägarna, för andra året i rad, krävt en chockhöjning av hyrorna. Men hur sätts egentligen hyran och vem bestämmer vad? Vi reder ut.
Hyresgästföreningen är en medlemsorganisation och en intresseorganisation för hyresgäster i Sverige, och enligt dem själva en av Sveriges största folkrörelser. Hyresgästföreningens uppgift är att kämpa för allas rätt till en bostad för en rimlig kostnad.
En viktig uppgift i deras verksamhet är att varje år, tillsammans med fastighetsägare/hyresvärdar runt om i landet, förhandla kring kommande års hyror, och hur stor procentuell ökning som är rimlig. De hyresförhandlar både med privata och allmännyttiga fastighetsägare (hyresrätter som ägs av kommuner. Att hyrorna oftast höjs varje år beror på att hyran påverkas av inflationen, när priset på varor och tjänster stiger så påverkas även hyran i samma riktning.
Att parterna själva ska komma överens om vad som är en skälig hyresändring är en unik modell för Sverige, till skillnad från exempelvis Spanien där helt andra regler gäller när det kommer till hyra.
Så förhandlas hyran - steg för steg
Steg ett i förhandlingen är att fastighetsägarna meddelar hur många procent de vill höja hyran med. Detta brukar ske någon gång under hösten året innan hyrorna träder i kraft.
Därefter tar hyresgästföreningen fram ett motkrav till detta förslag. När båda parter har lagt sina yrkanden sätter de sig ner och förhandlingarna påbörjas.
Hur lång tid detta tar kan vara väldigt olika och beror på hur långt ifrån varann parterna står. Fastighetsägarnas önskemål är att det är klart vid årsskiftet, men det är inte alltid det är möjligt. Men målet är att det aldrig ska ta längre tid än 90 dagar. Under 2023 drog förhandlingarna ut på tiden och många misstänker att det blir hårda förhandlingar även när det kommer till 2024 års hyror.
Vad händer parterna inte kommer överens?
Ibland händer det att förhandlingarna inte leder till något beslut och att parterna inte kommer överens, det kallas då att förhandlingen strandas. Gäller det ett privat bostadsbolag kan någon av parterna då välja att vända sig till hyresnämnden för att pröva hyran där istället, detta betyder att förhandlingarna lyfts bort från de båda parternas bord.
- Om du hyr av ett privat bostadsbolag kan förhandlingen hamna i hyresnämnden.
- Om du hyr lägenhet av ett allmännyttigt bolag (som ägs av kommunen) hamnar förhandlingen i stället i Hyresmarknadskommittén.
Du som hyresgäst kan vara med och påverka
Som medlem i Hyresgästföreningen kan du vara med och påverka utfallet på hyrorna. För att kunna göra det behöver du bli medlem i en hyresgästförening, bli invald i en förhandlingsdelegation och bo i det bostadsbolag som hyresförhandlingarna gäller. Det är ju trots allt du som bor i föreningen och är expert på ditt boende.
Bruksvärdessystemet bestämmer hyran
Idag bestäms hyrorna i Sverige utifrån det så kallade bruksvärdessystemet. Det innebär att hyran sätts utifrån lägenhetens standard, kvalitet och service. Man ska betala rätt hyra för sin lägenhet, den ska vara skälig och ha samma hyra som en annan liknande lägenhet.