Att ge sig in i en budgivning om sitt förhoppningsvis framtida hem kan vara både fruktansvärt och pirrigt, men det är viktigt att göra det väl förberedd så man vet vad man ger sig in i och hur det går till. Här är några saker att ha i åtanke när du ger dig in en budgivning.


Eftersom budgivningsprocessen idag inte är reglerad i lag kan det skilja sig något i hur den går till, dels på grund av att de olika mäklarfirmorna har olika rutiner, men även pga att det är säljaren i samråd med mäklaren som bestämmer ramarna.

Fastighetsmäklarens roll och ansvar vid en budgivning

Fastighetsmäklarens roll vid en försäljning är att vara en opartisk länk mellan säljare och köpare, hen är därför skyldig att förmedla alla bud som kommer in från budgivarna till säljaren. Hen ska också informera spekulanterna om hur en eventuell budgivning kommer att gå till och om det finns några speciella villkor runt budgivningen som säljaren har satt upp. Alla har rätt att få veta vilka förutsättningar som gäller och att få sakliga och korrekta uppgifter.

I slutänden är det dock alltid säljaren som bestämmer vem fastigheten ska säljas till och hur budgivningen ska gå till. Det som få känner till är att det inte finns några krav på att man ska ha en budgivning när man säljer, utan detta är helt och hållet upp till säljaren. Men ofta uppstår en budgivning spontant om det finns fler än en spekulant till bostaden.

Säljarens roll och ansvar vid en budgivning

Det är mäklarens plikt att informera säljaren om alla bud som kommer in, men det är faktiskt säljaren som styr budgivningen och hur länge den ska pågå.

Säljaren är aldrig juridiskt bunden av några överenskommelser beträffande budgivningen, utan kan när som helst ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den.

Budgivaren/spekulantens roll och ansvar vid en budgivning

När man ger sig in i en budgivning är det bra att veta att vem som helst kan ge ett bud, muntligt eller skriftligt. Mäklaren och säljaren kan dock kräva att budet preciseras till ett bestämt belopp.

Att en spekulant har lämnat det högsta budet ger inte honom eller henne någon rätt att få köpa, och den som lämnar ett bud är inte heller juridiskt bunden att stå kvar vid det; inte ens om det lämnats skriftligt.

Som spekulant kan du hoppa av affären ändra fram till dess att du har skrivit på kontraktet. Känner du att något inte känns bra är det dock viktigt att du så tidigt som möjligt kontaktar mäklaren så att person nummer två i budgivningslistan kan få en chans. 

skriva kontrakt, bostad

Hur länge pågår en budgivning?

Budgivningen är egentligen inte helt avslutad förrän kontraktet är påskrivet. Men har man väl startat en budgivning brukar den hålla på tills sista budet är lagt och det bara finns en spekulant kvar, då säljaren önskar få så mycket som möjligt för sin bostad.

När budgivningen är över framför mäklaren alla bud till säljaren och upprättar en förteckning över buden. Budlistan lämnas till säljaren och till den slutgiltige köparen - med namn och kontaktuppgifter.

Budgivare kan därför inte vara anonyma (men kan lägga bud via ombud, då är det ombudets kontaktuppgifter som lämnas ut). Källa: FMF En spekulant kan inte räkna med att få fortlöpande information av mäklaren om hur budgivningen och försäljningen fortskrider. En spekulant har inte rätt att få veta vilka de övriga budgivarna är, vilka bud som lämnats eller vilka villkor som diskuterats med andra spekulanter. Man kan däremot lägga ett dolt bud som då bara är synligt för säljaren och inte de andra spekulanterna, det är då villkorat att det ska vara dolt med förhoppning om att säljaren ska vilja skriva kontrakt direkt.

Dolda bud

Ett dolt bud innebär att en potentiell köpare lägger ett bud som endast säljaren tar del av. Det vill säga att de andra spekulanterna inte ser det. Det är dock alltid upp till säljaren att välja om det dolda budet ska kommuniceras till övriga spekulanter.

nycklar till bostad, person som håller i nycklar till en bostad

Olika former av budgivningar

Sluten budgivning

Att ha en sluten budgivning är inte så vanligt idag. Men det innebär att buden lämnas till mäklaren, muntligt eller skriftligt inom en viss tid, därefter går säljaren och mäklaren igenom buden och väljer det som ligger högst.

Öppen budgivning

Vid en öppen budgivning lämnar spekulanterna sina bud till mäklaren, som löpande redovisar buden till säljaren och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att lägga nya bud.

När säljaren bestämt sig för vem man vill sälja till är det mäklarens roll att informera om det. En spekulant har inte rätt att få annan information än att han eller hon inte fått köpa.

4 snabba fakta om budgivning

  • Vem som helst kan ge ett bud – skriftligt eller muntligt. Budet kan förenas med villkor.
  • Ett bud är inte bindande.
  • En spekulant har inte rätt att få uppgifter från mäklaren om vilka de övriga budgivarna är, vilka bud som har lämnats eller vilka villkor som har diskuterats med andra spekulanter.
  • Efter försäljningen har en spekulant enbart rätt att få information från mäklaren om att objektet har sålts till någon annan.