En modern eldstad är en klok investering om du vill få mer värme för varje vedklabbe, mycket mindre rök och partikelutsläpp i ditt hem. Bovision talar med Jonny Mattsson på Åkersberga vedspisar för att höra mer om smart eldning.
Sedan energikrisen i fjol har det eldats betydligt mer i svenska hem under vintern jämfört med flera år tillbaka. Kanske eldar du själv en del därhemma? Har du koll på hur bra din eldstad är egentligen?
90 procent mindre utsläpp
Jonny Mattsson på Åkersberga vedspisar har över 20 års erfarenhet av att sälja och installera kaminer, kakelugnar och skorstenar. I en intervju med Bovision delar han med sig av sin expertis:
– Generellt kan man säga att kaminer som är 10-15 år eller äldre har sämre förbränningsteknik och ger betydligt större partikelutsläpp än en ny, modern kamin. Det beräknas finnas cirka 600 000 sådana eldstäder runtom i Sverige och det är då eldstäder som helt enkelt inte är speciellt bra, säger han.
Jonny är även aktiv i branschorganisationen Svenska Brasvärmeföreningen.
– Byter du ut en anläggning från säg 1970- eller 1980-talet mot en ny så kan du reducera partikelutsläppen med upp till 90 procent. Det är en oerhörd skillnad på prestanda mellan en äldre eldstad och en ny.
Verkningsgrad och eftervärme
Den viktigaste skillnaden mellan olika eldstäder är prestandan. Verkningsgraden på nya eldstäder är mycket högre vilket innebär mer värme per vedklabbe.
– Verkningsgraden är ett mått på hur många procent av veden som blir energi som stannar i rummet. Hög verkningsgrad är lika med små partikelutsläpp som är lika med bra miljöval. Modellen Conturas 600-serie, som är en kamin med upp till 9 kilowatts effekt och fantastiska 86 procents verkningsgrad, är en av de bästa på marknaden just nu. Med den eldar du inte för kråkorna, säger Jonny med ett skratt.
För komfort och nytta finns ytterligare en viktig parameter för prestandan hos en eldstad: eftervärmen. Det innebär att man mäter hur länge en eldstad fortsätter att avge värme efter att elden brunnit ut.
– Kakelugnar, murspisar och täljstenskaminer är överlägsna, men även här går utvecklingen ständigt framåt. Ledande tillverkaren Nordpeis har till exempel en ny serie eldstäder ute nu som heter Salzburg, som ger värme upp till 20 timmar efter att du lagt in den sista veden, säger Jonny.
Men något som vi fortfarande måste göra för hand är att lägga in veden och tända brasan. Dock finns det idag fler eldstäder med smarta funktioner som gör att du kan koppla upp din kamin och styra den via en app i din mobil.
– Det finns en modell som heter Contura Connect och med den kan du ställa in och automatiskt reglera värmeeffekten,få data över hur mycket värmeenergi kaminen tillför huset och, ja även en notis om när det är dags att lägga i mer ved.