Om du vill ha en helt naturlig och hållbar rening av ditt enskilda avlopp ska du använda dig av ett bioreningsverk. Då riskerar du inte kemikalier och slamtömning och får dessutom ett vackert tillskott i din trädgård. Vi pratar med Lars Hultman på Alnarp Cleanwater för att få reda på mer.
Det finns cirka 700 000 enskilda avlopp utspridda runtom i Sverige. Med det menas hus och fastigheter som inte är anslutna till det kommunala avloppsnätet. Dessa enskilda avlopp behöver istället ha egna system för rening av vatten från dusch, toalett och disk. Det rör sig ofta om fritidshus, gårdar eller lantligt belägna bostadshus.
– Kommunerna ställer allt fler krav på att äldre lösningar med sämre reningsförmåga byts ut mot moderna lösningar, berättar Lars Hultman på Alnarp Cleanwater och tillägger:
– Sedan 2008 har företaget tillverkat och levererat runt 3000 bioreningsverk. Systemen fungerar för såväl enskilda hushåll som större verksamheter som kursgårdar, samfälligheter och hotell.
Kem och slam eller biologisk rening
Det finns huvudsakligen två alternativ när man ska byta ut ett äldre enskilt avloppssystem mot ett nytt: minireningsverk och bioreningsverk.
– Ett minireningsverk fungerar ungefär som de stora kommunala reningsverken: Kemikalier tillsätts för att rena vattnet från fosfor och slam som fångas upp och måste regelbundet tömmas. Däremot med ett bioreningsverk sker reningen helt med hjälp av naturliga, biologiska processer och inget slam behöver tömmas. Eller jo, kanske en gång ungefär vart tionde år, säger Lars Hultman.
Självreglerande med optimal rening
Ett bioreningsverk är i praktiken en våtmark i koncentrat, samlad i en nedgrävd anläggning på tomten.
– Vi brukar likna vårt bioreningsverk med att vi förpackat en två mil lång skogsbäck! Naturen har allt som behövs för perfekt rening av vårt avloppsvatten: Slammet bryts ner av mikroorganismer, vattnet renas med hjälp av växter och andra mikroorganismer och fosforn fångas i sista steget upp av ett särskilt kalkmaterial, som sedan sprids på lokal åkermark. Våra bioreningsverk är självreglerande, drivs utan kemikalier och behöver inget serviceavtal. Det är den mest hållbara lösningen på marknaden, säger Lars Hultman.
Till skillnad från ett minireningsverk så klarar växterna och mikroorganismerna i ett bioreningsverk dessutom av att rena vattnet från andra ämnen som anses vara skadliga, till exempel hormoner och läkemedelsrester. Som en bonus ger bioreningsverket ett vackert blickfång i trädgården och bidrar till att öka den biologiska mångfalden.