Säljarens ansvar

Som säljare har du ansvar för dolda fel i tio år från köparens tillträde, det är väldigt lång tid som fel kan upptäckas under. Du bör därför upplysa köparen om fel och brister som du vet att fastigheten har men som är svåra eller omöjliga för köparen eller besiktningsmannen att upptäcka. Dessa fel som du upplyser om kommer inte längre vara dolda vilket gör att du går fri från ansvar.

Om du inte lämnar sådan information kan du ha brustit i din upplysningsplikt, förutsatt att du kände till denna brist. Upplysningsplikt för säljare omfattar hela fastigheten, det vill säga både mark, byggnader, byggnadstillbehör och installationer.

husfasad, fönster

Köparens ansvar

Som köpare måste du alltid göra en egen besiktning av huset. Du har en långtgående undersökningsplikt, om du inte känner dig behärska en besiktning bör du anlita en sakkunnig besiktningsman eller ta hjälp av någon byggtekniskt kunnig i din bekantskapskrets. Besiktning skall köparen utföra för; mark, byggnader, byggnadstillbehör och installationer såsom el, värmesystem, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, radonförekomst, eldstad och skorsten.

Vem tjänar på en dolda fel-försäkring?

Den som säljer ett hus i mycket dåligt skick bör friskriva sig från påföljder av fel i fastighet då det föreligger stor risk att fel dyker upp, det är också vanligt att dödsbon friskriver sig då arvingar antagligen inte kan känna till brister i fastigheten. Denna friskrivning kommer dock påverka priset negativt men vid försäljning av ett så kallat “ruckel” har det antagligen inte stor påverkan på priset ändå.

Den som däremot har ett hus i någorlunda gott skick till ganska gott skick bör starkt funderar på att skaffa sig denna försäkring, ju dyrare och nyare hus desto större värden kan det komma att handla om vid en eventuell tvist och skadestånd. Det kan också vara en trygghet för köpare att kunna vända sig till ett försäkringsbolag med sina krav, vem vet vilken ekonomi som säljaren har framöver? Det kan kanske inte vara genomförbart att utkräva ersättning från den som du köpt av?

interiör, lägenhet, växt, soffa, vardagsrum

Att tänka på

  • En dolda felförsäkring köps normalt av den som säljer sitt hus, oftast genom en fastighetsmäklare.
  • Försäkringen skyddar i första hand säljaren från köparens krav när den anser sig ha upptäckt ett dold fel. Försäkringsbolagen kan utreda säljarens ansvar och företräder en säljare som hamnar i tvist med köparen.
  • En dolda felförsäkring har många undantag och omfattar i huvudsak bara bostadshusets konstruktion.
  • En säljarbesiktning motsvarar inte den köparbesiktning som krävs för att  köparen skall fullgöra sin mycket långtgående undersökningsplikt. Köparen bör därför alltid göra en egen besiktning fast det redan finns en säljarbesiktning.

Fel ska reklameras omedelbart

När köparen upptäcker ett dolt fel ska det reklameras omgående till säljaren. I detta fall kan det vara en fördel för säljaren att ha en dolda felförsäkring. Det är långt ifrån ovanligt att säljare och köpare är oense om vad som ska betraktas som ett dolt fel. Fördelen med att ha en försäkring för dolda fel är tydlig i dessa situationer. Försäkringsbolagen utreder om det handlar om ett dolt fel i det aktuella fallet och betalar sedan ut en ersättning inom ramen för det som försäkringen omfattar. För en privatperson kan det ofta vara svårt att ta ställning till vad som räknas som dolda fel medan försäkringsbolagen har experter som är erfarna och kunniga i dessa frågor. Fördel för köparen är att köparen kan få ut ersättning trots att säljare både kan hunnit bli pank eller till och med är avliden.

Glöm inte hemförsäkringen

Till sist vill vi påminna dig om att inte glömma att skaffa en hemförsäkring till ditt nya hus. Se till att du har alla de nödvändiga skydden som ansvarsskydd, drulle och reseskydd. För att hitta den bästa hemförsäkringen kan du jämföra olika alternativ hos bästhemförsäkring.se.