Återbruk är något som vi alla borde försöka ägna en tanke åt emellanåt. Det går att återbruka mycket, men att återbruka just badrumsinredning som handfat, toaletter och badkar är både klimatsmart och ger hemmet en fin atmosfär. Finsnickaren och byggnadsvårdaren Johan Loftén ger oss tips på hur man kan återbruka när det kommer till badrummet.
Tycker du att nya badrum är tråkiga och o-genuina? Då kan återbrukad badrumsinredning vara för dig. På lofténs finsnickeri värnar man om återbruk och miljö.
- Byggbranschen har stor klimatpåverkan och att kunna återanvända inredning är både det bästa och det billigaste sättet för dig som privatperson att kunna påverka det. Sedan är det faktiskt så att det man köper nytt i dag även kan vara av lite sämre kvalitet.
Viktigt att allt fungerar som de ska
Vi undrar ju såklart om det finns något mer än bara gamla handfat som är populära?
-Gjutjärnsbadkar är populärt. Och toaletter, gärna gamla från Ifö. Vill man göra en liten förändring kan man byta ut den klassiska knoppen mot en bakelitknopp eller liknande, tipsar Johan.
De handfat som kommer från 50-60-talet är de som är mest eftertraktade. Skulle det finnas något litet märke på så är det inte hela världen, men det får inte finnas några sprickor.
-Att handfatet är använt är bara fint. Men när det kommer till funktion är det såklart viktigt att allt fungerar som det ska. Därför är det bra att kolla upp så att det finns reservdelar till toaletten, till exempel om den skulle gå sönder. Kranar kan vara svårt att hitta så där kan man behöva söka sig till England som håller kvar längre vid det gamla.
Kom med ditt egna vintage-handfat
Till Lofténs kan husägare komma med sitt eget vintage-handfat för att få en kommod snickrad och monterad i badrummet. Johan kan även bygga på plats. Det är viktigt att poängtera att det ska vara praktiskt, även om det är retro.
-Många vill ha mjukstängande gångjärn på luckor och lådor för att de ska fungera så tyst och bra som möjligt. Komfortabla termostatblandare är också ett önskemål. Folk drar helt enkelt rimliga gränser för när gammal charm riskerar att bli obekvämt, avslutar Johan Loftén.