Har du trott att bästa tiden för att installera solceller är förbi? Då har du trott fel! Just nu är faktiskt helt rätt tid, och anledningarna är flera. Elin Johansson på Solsystem berättar mer.

De som gör sin investering före årsskiftet har faktiskt mycket att vinna. Elin Johansson på Solsystem tipsar gärna om möjligheterna just nu. 

- Det som gör solceller lönsamt är att du helt enkelt behöver köpa mindre el, då du kommer använda din egenproducerade el istället. Men investeringen antas också öka värdet på fastigheten, eftersom låga driftskostnader är eftertraktat när man letar hus. 

Hösten ger lägre priser

Elin tipsar den som äger en villa eller fritidshus om att inte vänta om de funderar på solceller. Dels är priserna lägre men ledtiderna är dessutom kortare. Den som beställer idag kan ha sin anläggning i drift redan till jul, berättar hon. 

solceller på tak

Attraktiva skattelättnader

Ett annat skäl att ta beslut redan i höst är den skattereduktion som finns idag. Med skattereduktionen för solceller och grön teknik kan du dra av upp till 20 procent av kostnaden för solceller och 50 procent av kostnaden för batteri och laddbox

- Hur stor skattereduktionen blir för nästa år (2025) vet vi ännu inte. Det är inte förrän efter årsskiftet som regeringen tar nya beslut och ger besked om det blir någon och i så fall hur stor den blir.

Tjäna extra på att sälja överskottsenergin 

Ytterligare en anledning till att installera en solcellsanläggning är att det finns möjlighet att sälja överskottsenergin till sitt energibolag. Energin säljs ut till elnätet och villaägaren får betalt av elhandelsbolaget.  

- Det är lätt att glömma bort att villaägaren som säljer överskottsenergi får 60 öre på såld kWh, så det blir ändå en slant varje år. Du behöver inte heller ha batterilagring för att det ska fungera, utan en sådan försäljning fungerar även för vanliga solcellsanläggningar.

Så lång tid tar det att komma igång

- I bästa fall har du din anläggning fullt driftsatt inom fyra veckor. Längsta ledtiden är upp till tolv veckor. Processen går till så att vi skickar en föranmälan till nätägaren. Det är bara de som kan avgöra om elnätet har kapacitet. Denna handläggning kan ta allt från en dag till en månad, avslutar Elin Johansson.