Under sommaren vaknar många insekter, kryp och skadedjur till liv och kommer ovälkommet in våra hem på jakt efter föda. Ibland kan man hantera dem på egen hand, men ibland behövs professionell hjälp. Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex, delar med sig av sin kunskap om de vanligaste skadedjuren - och ger tips på hur du själv kan bekämpa dem.
Thomas Persson Vinnersten arbetar som biolog på Anticimex och har många års erfarenhet av olika typer av skadedjur. Sommarperioden är faktiskt den tid på året då flest skadedjur kommer in utifrån. Detta eftersom vi oftare har öppna fönster och dörrar, vilket gör det lätt för krypen att ta sig in.
Vilka är de vanligaste skadedjuren under sommaren?
- För att undvika förvirring brukar jag dela in dem i olika kategorier, säger Thomas;
- De skadedjur som är helt knutna till sommaren, som getingar.
- De som lever inomhus året runt men som får ett uppsving under sommaren.
- De som är mer knutna till att vi är ute och reser under sommaren, som vägglöss och kackerlackor.
- Här kommer vi ta upp några vanliga varianter.
Getingar och getingbon
Getingar är verkligen ett tydligt sommartecken för oss i Sverige. Här finns hela 12 arter av sociala getingar, det vill säga de som bygger de pappersliknande bon vi ofta ser.
Sociala getingar är gulsvarta men det finns även arter som har rödaktiga inslag t ex bålgeting och rödbandad geting. Getingarna kännetecknas av de långa svarta antennerna, en smal midja och att de inte är lika håriga som bin.
- Vissa år ser vi väldigt mycket getingar, så kallade “getingår.” De arter som bygger bon kan ibland göra det väldigt nära huset, och tar sig då in varje gång du öppnar dörren. Är man allergisk kan detta vara förenat med livsfara, säger Thomas.
- Vi på Anticimex ser inte att det är ett jättestort "getingår" i år, det är på en lagom nivå. Men majoriteten av de ärenden som kommer in under sommaren till oss är getingrelaterade, berättar han.
Enligt Thomas spelar vädret i april en avgörande roll för om det blir en getingsommar eller inte. Det är under den perioden som den övervintrande drottningen börjar bygga bo och leta efter föda. Är det för kallt då är det stor risk att hon inte överlever.
Vad kan man göra på egen hand om man har problem med getingar?
- Är du inte allergisk eller paniskt rädd kan du ta på dig en regnkappa, en handske och en mygghatt på kvällen när det är svalare, och ta getingboet med en påse. Men du behöver vara medveten om att det inte är helt riskfritt, säger Thomas.
Men det gäller att inte agera för sent inpå året.
- Vi brukar säga att fram till midsommar är bona små, efter det är det bra att ta professionell hjälp. Då kan du vända dig till ditt försäkringsbolag som oftast har ett skadedjurbolag knutet till sig, tipsar han.
Flugor
Flugor (och myggor) tillhör ett släkte som kallas tvåvingarna. Deras levnadssätt varierar mellan olika grupper, men flera av dem livnär sig på larver av multnande organiskt material eller svampar. I Sverige finns cirka 5 900 arter, och i världen finns totalt 38 000 arter.
Oavsett om du bor i lägenhet eller villa är flugor något som kan störa otroligt mycket under sommaren, vissa mer än andra.
Spyflugor/husflugor
Spyflugor är den vanliga flugan vi ofta ser, och den har fått sitt namn efter att den “spyr ut” sina ägg.
- Detta är en vanlig fluga och faktiskt något som jag själv har haft problem med hemma, jag hade en fluginvasion bara häromdagen, berättar Thomas.
Han fortsätter:
- En av anledningarna till att spyflugor/husflugor är så irriterande är ju också för att deras utveckling går väldigt fort under sommaren. Det kan ta så lite som en vecka för dem att utvecklas.
Spyflugor och husflugor trivs särskilt bra i sopor, kompost och annat organiskt material som vi lämnar efter oss. De lägger sina ägg i allt som är organiskt, vilket gör att deras population kan växa explosionsartat om man inte håller rent.
Vad kan man göra på egen hand?
- Ring ditt skadedjursbolag och be om rådgivning, du kan även be om fällor att sätta upp hemma, svarar Thomas.
- Det är väldigt sällan som vi åker ut på denna typ av ärenden, och det är inte så ofta man behöver göra någon intensiv sanering, berättar han.
- Lösningen är helt enkelt att städa upp källan och smälla dem med en flugsmälla, så försvinner de tillslut.
Bananflugor
Om några veckor går vi in i augusti, och med den månaden kommer också bananflugorna. Dessa små inkräktare kan vara riktigt irriterande och dras till frukt, smutsiga disktrasor och allt annat i våra hem som kan vara lite jäsande.
- Det är viktigt att du håller rent så att de inte hittar något att lockas av. Spola ur vasken oftare, skölj ur disktrasan, skölj ur flaskor. Lägg in en rutin och försök förstå var flugorna kommer ifrån.
- Är det varmt under en längre tid så utvecklas de tyvärr snabbare, berättar Thomas
Den klassiska bananflugefällan fungerar
När vi frågar om den klassiska bananflugefällan är något att testa svarar Thomas:
- Ja, absolut, det fungerar. Det man kan göra är att ta lite vinäger eller vin, diskmedel och ättika. Sen häller man det i en liten mugg eller ett glas och ställer i fönsterkarmen.
- Jag brukar kombinera det med en klisterfälla eller liknande, det är en liten remsa med klister på ena sida som jag brukar lägga på faten, då fastnar flugorna.
Råttor
Råttor är främst ett problem i städerna då de lever av det vi människor lämnar efter oss. De befinner sig antingen i avloppen eller uppe på marken i soptunnor i parkmiljöer. Även om råttor finns året runt, blir deras existens särskilt påtaglig under sommaren när vi vistas mer utomhus och lämnar efter oss mer mat på marken.
Brunråttan (Rattus norvegicus) är den vanligaste råttan i Sverige och blir mellan 20–30 cm lång utan svans. Svansen är cirka 15–23 cm lång.
- Råttor kan förekomma både i flerfamiljsbostäder och villor. Det är inte så vanligt att de tar sig in i villorna men gör dem det så kommer de underifrån genom krypgrunden. Dock är det vanligt att de rör sig runt villorna och i trädgårdar där det finns frukt och liknande, berättar Thomas.
- När det kommer till flerfamiljsbostäder kommer de nästan uteslutande via gamla stammar och avloppssystem.
Vad gör jag om jag har problem?
Har man problem med råttor behöver man professionell hjälp. Dels behöver man hjälp med att avdöda dem, och dels utreda var de har kommit från och undanröja källan.
- Råttor kan göra en hel del skada genom att gnaga på på kablar och annat, men de kan även föra med sig smitta som vi kan bli ordentligt sjuka av. Ser man råttor på tomten, eller upptäcker klassiska råtthål hemma, bör man höra av sig till sitt skadedjursbolag, säger Thomas.
Myror
Myror finns i många olika arter. Två vanliga som vi kanske är mer vana vid är svartmyror, även kallade trädgårdsmyror, och hästmyror. Dessa myror kan orsaka skador i varierande omfattning.
Svartmyror/trädgårdsmyror
- Dessa myror letar sötsaker hela tiden, så råkar man spilla lite saft är de där direkt. Då lämnar de ett doftspår efter sig så att deras kompisar kan springa in, berättar Thomas.
- Då gäller det att direkt städa bort det goda. Det räcker med att torka med en våt trasa, men ett tips är att se till att ha en lite bättre städrutin hemma under sommaren och våttorka oftare.
Hästmyror
Hästmyran är Sveriges största myra och kan bli mellan 6 och 18 millimeter lång. Den kan orsaka stora problem när den bygger bo i trämaterial, gamla träd och stubbar. Hästmyran kallas ofta för "Nordens termiter" på grund av de skador de kan orsaka på våra hus.
- Ser man hästmyror inomhus ska man verkligen dra öronen åt sig, då kan du ha ett hästmyrebo i väggen. Dessa små kan göra stor skada på ditt hus och orsaka försvagningar eftersom de gnager ur och bor i träkonstruktionen, säger Thomas.
Han höjer ett varnandes finger.
- Ibland kan ett hästmyrebo ha funnits i väggen i flera år utan att man märkt det. Ofta hör man bara ett svagt prassel. Skadorna upptäcks ibland först när man börjar renovera eller göra andra förändringar i huset.
Vad gör jag om jag har problem?
Misstänker man hästmyror hemma är det viktigt att man kontaktar sitt skadedjursbolag direkt.
Vägglöss
När vi pratar om skadedjur under sommaren är det oundvikligt att nämna vägglössen. Eftersom vi oftast reser mer under sommaren så är det då det är störst risk att man får med sig dem hem.
Vägglusen i vuxet tillstånd är ca 4–5 mm med en bred oval tillplattad kropp. Dessa kryp kan man inte få in från naturen utan de liftar med oss hem från en resa i resväskor och bagage, eller via begagnade möbler. De livnär sig på oss människor och kommer fram när vi sover.
Vägglusen gömmer sig gärna i bland sängbottnar och andra möbler, men även bakom golvlister, lösa tapeter eller i askar och böcker.
- Bor man på hotell eller liknande finns det en risk att det förekommer vägglöss där. Det krävs ofta omfattande saneringar om det har fått fäste hemma, säger Thomas.
- Det som är lurigt med vägglöss är att alla människor inte får utslag eller bett. Men för den som utvecklar bett så är det på de exponerade ytorna, exempelvis händer eller armar.
Vad kan jag göra om jag har problem?
Det är viktigt att du vänder dig till ditt försäkringsbolag/skadedjursbolag om du har drabbats av vägglöss. Det är inget man tar hand om på egen hand utan det behöver man hjälp med.
Utöver det finns det en del man kan göra i förebyggande syfte;
- Det är bra att du vet hur vägglusen ser ut. Vet man inte det är det svårt att veta vad du ska leta efter. Sen är det viktigt att du har din väska stängd när du inte använder den under din resa. Håll den även en bit från sängen, så att du inte får några oönskade fripassagerare, avslutar han.