För Kajsa har det inte alltid varit självklart att våga ta steget att flytta utomlands. Efter ett samtal med en kompis, som också hade funderingar på att flytta utomlands efter sin examen, såddes ett frö hos Kajsa; Det var inte omöjligt att flytta utomlands, utan tvärtom var det något som var väldigt görbart. Idag bor Kajsa i Paris, där hon läser sin masterutbildning inom internationell redovisning. 

Kajsas resa mot ett liv utomlands började dock inte i Paris. Efter en uppväxt i Trosa och studier i Stockholm, gjorde hon en utbytestermin våren 2024 på fyra månader i Bordeaux, Frankrike. Steget till Paris kändes därför inte lika stort för henne.

– Jag vet ju att jag kan. Så både att fröet var sått av min kompis och att jag hade pluggat en termin utomlands gjorde att det kändes möjligt.

Att valet föll på Paris hade alltid funnits i bakhuvudet på Kajsa, mycket tack vare stadens starka närvaro i media. Det fanns enligt henne redan en bild av hur ett liv där skulle kunna se ut, vilket gjorde beslutet enklare. Det hjälpte dessutom att hon redan hade erfarenhet av att bo i Frankrike.

– Man har ändå en liten bild av hur det är i Paris och man vet vad man kan förvänta sig. Det är utanför comfort zonen i Sverige, men det är också lagom långt bort. Men det är ändå Paris, jag måste fortfarande nypa mig!

Tjej i Louvren och en gata i Paris med rosa himmel

"Det kan kännas läskigt och konstigt tills det blir vardag"

Kajsa har tidigare inte flyttat så mycket inom Sverige och hade bara besökt Paris en helg under sin utbytestermin i Bordeaux. Att flytta utomlands var till en början läskigt, särskilt då samhället skiljer sig mycket från det svenska. Men det är något man vänjer sig vid, berättar hon.

– Jag flyttade precis till ett nytt område här i Paris och har bott här i två veckor. Nu känner jag att rutinerna börjar falla på plats, man får bara utsätta sig och till slut sitter det.

– Det är just att man är i en helt ny miljö och att man ska ställa sig in på att det här är mitt hemma nu. Och sen ska man göra det till sitt hem. Det är applicerbart i Sverige också men det blir på en till nivå här. 

Triumfbågen i Paris och ett kafe på en innergård i Paris

Utmaningar med det franska samhället

Det var en utmaning för Kajsa att förstå hur saker och ting fungerar i Paris till en början. Särskilt eftersom hennes första bostad låg en bit utanför citykärnan.

– Det är det här med öppettider på alla affärer, glöm att handla på en söndag. Nu när jag bor inne i Paris så är affärerna öppna längre, och på söndagar.

De administrativa delarna var också en utmaning, särskilt med språkbarriären.

– Webbsidor är inte så användarvänliga om man inte kan franska. Men jag har ändå kommit runt och klarat mig rätt bra trots att jag inte kan speciellt mycket franska. 

Administrationen är enligt Kajsa mindre effektiv än det vi är vana vid i Sverige. En stor del av kommunikation med myndigheter sker via post eller telefon med enbart fransktalande personer på andra sidan luren. 

– Jag har ofta blivit omdirigerad till flera olika avdelningar, vilket känns rörigt och ineffektivt. Men oftast så löser det sig, även om det tar tid. 

Fransk gata i Paris och en park i centrala Paris

Kulturella skillnader och fördomar

Att fransmän är öppnare mot främlingar och mer pratglada än svenskar är något som Kajsa behövt vänja sig vid. Parisare beskrivs ofta som otrevliga men det är något som hon motsätter sig. 

– Det är väldigt artigt här. Sen kan man såklart stöta på otrevliga människor också. Men man säger alltid “hej” och “hejdå” i affärerna.

– I omklädningsrummet på gymmet så hälsar man på dem som är där inne. Men det är inget krav på att man ska prata, utan det räcker med “hej” och “hejdå”.

Det trevliga bemötandet är inte det enda som Kajsa lärt sig att älska med den franska kulturen, utan också fransmännens inställning till jobb och fritid. 

– Pressen att den som jobbar mest och hårdast är utbytt mot en uppmuntran till att njuta av livet, vilket känns så hälsosamt. Värderingen att annat än jobb spelar roll väger tungt här, vilket är en trevlig kontrast mot den ständiga pressen, stressen och hetsen i Sverige.

Kajsa litar däremot mindre på främlingar i Frankrike. Enligt henne så kan det bero på att hon blev lurad när hon skulle flytta till sin första bostad i Paris. 

– Det kanske hade varit så i vilket land som helst för att man inte känner landet så bra. Men här lämnar jag inte mina saker utan uppsikt och jag pratar inte med främlingar som kommer fram på gatan.

Restaurang på en gata i Paris och en tjej som fikar på en bänk

Kajsa lurades på sin första lägenhet i Paris

Kajsa hyr idag sin andra lägenhet i Paris. Hennes första erfarenhet av att söka bostad var dock negativ, hon blev lurad.

– När jag först skulle flytta till Paris i slutet av augusti 2024 blev jag lurad på lägenheten jag lyckades få tag i. Kontraktet såg legitimt ut och personen var professionell. Jag betalade depositionen och första hyran, men därefter började hyresvärden be om mer pengar, exempelvis för en “hemförsäkring” som enligt henne kostade 35 000 kr per år. Där ringde varningsklockorna och jag krävde att bryta avtalet, men då slutade personen svara.

Kajsa rekommenderar att göra en ordentlig research av hyresvärden. Det är också viktigt att försöka gå på en visning och att inte betala något innan kontraktet är påskrivet. Hon tipsar även om att man kollar upp vilken del av Paris man vill bo i innan man börjar sin bostadsjakt.

– Olika områden har lite olika atmosfär och saker att erbjuda. “Paris som Paris” stämmer inte riktigt, och för att upplevelsen ska bli den bästa är det trevligast om man trivs i sitt område. Jag gjorde inte min research och fick sota för det i några månader tills jag flyttade till ett område som jag nu älskar. 

Seine med Eiffeltornet i bakgrunden och ett museum i Paris

Kajsas råd till dig som drömmer om att flytta utomlands

Att ta steget att flytta utomlands kan kännas långt bort, vilket var fallet för Kajsa till en början. Men idag har hon en helt annan inställning.

– Det är nog lätt att se att det inte går på grund av olika anledningar. Men det är inte svårt, man måste bara såklart göra lite research. Och ja, funkar det inte så kan man ju flytta tillbaka till Sverige. Sverige finns kvar.

Kajsa berättar även att det finns mycket hjälp att få i Facebookgrupper som “Svenskar i Paris” och oftast så känner man någon som gjort en liknande resa.

– Folk är ju inte snåla med att ge tips och gillar ju också att berätta om sina erfarenheter.

– Våga bara! Saker är läskigt för att man inte vet något om det, avslutar Kajsa.