Att träffa en skogsmäklare är en alldeles unik upplevelse. Till skillnad från mäklare som sköter bostadsaffärer, sitter skogsmäklarna med en helt annan kunskapsbas. Med över 23 års erfarenhet har Anna Melin-Nyström gjort en gedigen resa som skogsmäklare i Värmlands vackra oas och i en exklusiv intervju med Bovision berättar hon mer om de framgångar och utmaningar som hon har fått erfara.
Vinden visslar och fåglarna kvittrar vilt i de snöfyllda träden. Trots dagens oförutsägbara väderlek kikar solen fram och lyser upp det snötäckta landskapet i Värmland. Skogsmäklaren Anna Melin-Nyström väntar förväntansfullt i sitt kontor på att Bovisions reporter ska anlända. Hon sitter fundersamt vid fönstret, iklädd en grå ullkofta med matchande tofflor och en kopp kaffe i handen.
– Vi skogsmäklare klär oss inte direkt som storstadsmäklarna kan jag säga, utbrister hon med ett skratt.
När Bovisions reporter kliver in i Skogsmäklarnas kontor, skuttar en svarthårig hund glatt fram till dörren och hälsar ivrigt på sin nykomna gäst. Hunden Freja har varit vid Annas sida i över åtta år, men i fler år har Anna varit registrerad skogsmäklare.
– Jag blev mäklare för 23 år sedan och har inte ångrat mig en enda dag sedan dess, säger hon med ett stort leende och tillägger:
– Att vara skogsmäklare är verkligen inte för alla, men jag hade inte kunnat jobba med något annat.
Över 20 års erfarenhet
Anna har varit skogsmäklare sedan millennieskiftet år 2000 och än idag är hon kvar i sin roll och driver sitt eget bolag tillsammans med tre andra drivna medarbetare. Sedan ung ålder har Anna alltid brunnit lite extra för skogsbruk och inledde sin karriär som skogsmästare.
– Jag är skogsmästare i botten och det har alltid funnits ett stort intresse för det i familjen. Jag fick ärva skog från min farmor och det var väl där min passion för detta sattes igång.
Att vara skogsmäklare innebär att man ansvarar för att förvalta skogsegendomar och se till att de används på ett hållbart och lönsamt sätt. En skogsbruksförvaltare har kunskap om skogens ekosystem och kan ta hänsyn till både ekonomiska och miljömässiga faktorer när man fattar beslut om skogsbruket.
– Jag jobbar med detta dygnet runt, alla dagar i veckan. Jag kommer exempelvis att ha ett avslut på fredag, nästan två år senare. Men det är så roligt när vi får ihop det, utbrister Anna.
Annas trogna assistent nickar instämmande och tillägger:
– Det tar tid. Men när det går i land ropar hon av glädje.
Skogsmäklarnas arbete
En viktig del av arbetsuppgifterna som skogsmäklare är att bedöma skogsmarkens värde och att förhandla om köp och försäljning av skogsegendomar. Som Anna själv påpekar kräver det en god förståelse för marknadstrender, juridik och ekonomiska faktorer som påverkar priserna på skogsmark.
– Som skogsmäklare har man helt andra förutsättningar och regelverk som inte omger andra fastigheter. För att göra ett bra jobb måste man ha ett brett spektrum på kunskap om allt ifrån lantmäteri till omgivningskännedom. Så man måste verkligen veta mer än bara mäkleriet.
Skogsmäklare arbetar också nära skogsägare och ger råd och vägledning om skogsbrukets bästa praxis. Det kan innebära att man hjälper till att planera avverkningar, sköta skogsförnyelse och skydda skogen från skadedjur och sjukdomar.
– Vi brinner för bygden och tycker att det är jätteroligt med kombinationen av folk och juridik, säger Anna.
Utmaningar och kritik mot branschen
Det finns få yrken som får stå ut med den mängd kritik som mäklare gör. I dagens medielandskap och vårt ständigt föränderliga samhälle, finns det tyvärr uppfattningen om att mäklare är oärliga och bara ute efter att tjäna pengar.
– Det är väldigt mycket ifrågasättande från press och media. Mäklarkåren som helhet hängs ut i mångt och mycket, säger Anna med en bekymrad min.
Plötsligt lutar hon huvudet ner, fäller en tår och tystnad lyder. När hon samlat krafterna fortsätter hon att berätta hur mäklarbranschen har behandlats orättvist och att den bilden som medierna målar, inte stämmer in.
– Man misstänkliggörs för saker som aldrig hade kunnat hända och det gör jätteont - att bli misstrodd. Vi gör ju alla så gott vi kan, utbrister Anna och torkar tårarna från sina kinder.
Generationsväxla
Trots de många utmaningar som mäklare får stå inför, har Anna Melin-Nyström fortfarande inte tröttnat på sitt krävande yrke - vilket beror till stor del på människokontakten och sina återkommande kunder. Men hon börjar sakta men säkert integrera en yngre generation i branschen så att de sedan kan ta tyglarna och leda skogsmäklarkontoret i Värmland.
– Jag hoppas att vi kan generationsväxla. När det är ett så stort område som vi sköter måste man ha en fast punkt och bygga ett kontaktnät med de skogsägare som finns. Samt att man måste ha en otroligt bra lokalkännedom, för det är inget man kan hitta på nätet. Därför är det så viktigt att mäklare lär sig från varandra.
Genom att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper hoppas Anna kunna öka medvetenheten om skogsmäklare och deras viktiga roll. Hon vill att allmänheten ska förstå att skogsbruk inte bara handlar om att hugga ner träd, utan också om att bevara och vårda skogen för framtida generationer.
Framtiden
Mer än 50 procent av nyexaminerade mäklare slutar inom två år enligt Mäklarsamfundet. I och med detta har mäklarkåren blivit allt mer igenkänd som en bransch med många utmaningar. Men detta har inte stoppat skogsmäklaren Anna Melin-Nyström - som kämpat dagligen i över tjugotre år.
– Det är många som slutar men om man brinner för mäkleriet kommer det övergå från att vara ett jobb till en livsstil, säger hon.
När Bovision frågar henne var hon ser sig själv om fem år svarar hon följande:
– Jag hoppas kunna cykla mycket och baka tunnbröd, säger hon med ett skratt och tillägger.
– Troligtvis kommer jag alltid jobba, i alla fall en dag i veckan för att jag tycker det är så kul. Det är komplexiteten i arbetet som gör det jätteroligt och utvecklande varje dag. Jag vet av hjärtat att jag valt rätt yrke, men det är viktigt att vi mäklare håller varandra om ryggen och hjälps åt.