Pris, en realistisk kalkyl och installatörens erfarenhet tillhör det viktigaste att överväga när du väljer solcellsinstallatör. Jonatan Borg på Kode Solenergi tipsar om fyra saker till: Samlad kompetens och en infästning som garanterat inte skadar ditt tak.

Allt fler villaägare väljer att sätta upp solceller på sitt tak – och allt fler aktörer väljer att ge sig in i solcellsbranschen. Att välja installatör är inte lätt för den som inte är så insatt. Några av de vanligaste tipsen är: gå inte direkt på det billigaste priset, välj en installatör som har erfarenhet och goda omdömen på oberoende sidor som Trustpilot, säkerställ att kalkylen du gör eller får är realistisk.

– Alla dessa faktorer är grundläggande för en lyckad solcellsinstallation, men det finns fler viktiga saker att tänka på, säger Jonatan Borg på Kode Solenergi i Göteborg, som installerar solceller och andra klimatsmarta energilösningar i Västsverige.

Här tar Jonatan upp tre saker att tänka på när du väljer solcellsinstallatör som du kanske inte tänkt på:

 

1.  Personligt besök och noggrant förarbete

– Välj en installatör som börjar med ett personligt besök och som baserar kalkyl och offert på iakttagelser och dokumentation av förutsättningarna på plats.  

 

2.  Samlad kompetens i företaget

– Välj en leverantör som har all kompetens samlad i sitt företag. För att få solceller på plats på ett professionellt och säkert sätt behövs inte bara solcellsinstallatörer utan även elektriker, ställningsmontörer, projektör och besiktningsman. Med inhyrd kompetens och underleverantörer ökar risken för förseningar, missförstånd och saker som faller mellan stolarna. Vi har alla kunskaper samlade hos oss och både vi och våra kunder upplever det som en stor fördel.

Två solcellsinstallatörer på ett solcellstak

3.  Materialval och klimat

– Tänk på att materialet till din solcellsanläggning måste vara anpassat till nordiskt klimat och att komponenterna är UV-beständiga. Klarar anläggningen snövikt? En korrekt vind- och lastberäkning gjord efter förhållandena där du bor är ett måste.


4.  Taksäker infästning av panelerna

– Infästningen av panelernas montagesystem i taket kan ske på olika sätt. De vanligaste är att krokar skruvas i råsponten eller bärläkten. Görs infästningen i råspont (eller takstol) bryts takets tätskikt, vilket innebär en risk för framtida läckage. Risken kan förebyggas av hantverkare med kunskap om takarbete, men om det slarvas och läcka uppstår så kan din solcellsinvestering vara förstörd.