Ska du flytta ihop med ditt livs kärlek? Då är du sannerligen överlycklig, förälskad och taggad på vad livet har att erbjuda - så då kan väl inget gå fel? Men innan ni kastar er iväg finns det tyvärr en del saker att tänka på. Här delar Bovision 7 råd för att undvika en jobbig situation om du och din sambo - mot förmodan - skulle göra slut. 

Nervkittlande, ljuvligt och spännande? Att bli sambo innebär stora förändringar och en hel del kompromisser, samtidigt som ni kommer närmare varandra - både relationsmässigt och fysiskt. I Sverige regleras samboskap av Sambolagen, som syftar till att skydda den svagare parten vid en eventuell separation. Så för att göra flytten och övergången till sambotillvaron så smidig som möjligt, har vi samlat några juridiska aspekter som är viktiga att ha koll på så du är väl förberedd och kan undvika eventuella konflikter i framtiden. 

Vem räknas som sambo? 

För att räknas som sambos måste ni bo tillsammans stadigvarande och vara i ett parförhållande där ett samliv ingår. Det innebär att ni ska ha ett gemensamt hushåll där ni delar på både utgifter och arbetsuppgifter. Det är alltså inte tillräckligt att bara bo ihop tillfälligt eller vara vänner som delar bostad. Det är viktigt att komma ihåg att syskon inte kan vara sambos enligt lagstiftningen. 

Skillnaden mellan sambo och gifta 

Det är viktigt att förstå att det finns betydande skillnader mellan att vara sambo och vara gift. Som sambos har ni inte samma rättigheter och skyldigheter gentemot varandra som gifta par har. Till exempel ärver sambor inte automatiskt varandra vid en persons bortgång och de är heller inte underhållsskyldiga mot varandra. Det är därför viktigt att vara medveten om dessa skillnader och vid behov upprätta ett testamente för att säkerställa att din partner ärver dig enligt dina önskemål. 

Rätt till boendet

En av de viktigaste aspekterna att tänka på som sambo är rätten till boendet. Enligt Sambolagen har båda parterna rätt till hälften av det gemensamma boendet vid en eventuell separation, oavsett hur mycket var och en bidragit ekonomiskt. Det är därför viktigt att diskutera och eventuellt upprätta ett samboavtal för att reglera fördelningen av boendet och undvika konflikter i framtiden. 

Gemensamt ansvar och ekonomi 

När ni blir sambos kommer ni att dela på både utgifter och ansvar för hushållet. Det är viktigt att ha en öppen och ärlig dialog om ekonomin och fördela utgifterna på ett rättvist sätt. Det finns olika sätt att göra detta, till exempel genom att betala lika mycket i procent av er inkomst eller genom att dela upp utgifterna baserat på vem som har högre inkomst. Det viktiga är att ni kommer överens om en fördelning som känns rättvist för båda parter. 

Skriv ett samboavtal 

För att undvika eventuella tvister och konflikter i framtiden är det starkt rekommenderat att skriva ett samboavtal. Ett samboavtal reglerar fördelningen av tillgångar och skulder vid en eventuell separation och kan vara till stor hjälp för att säkerställa att båda parter känner sig trygga och rättvist behandlade. Det är viktigt att upprätta samboavtalet i samråd med en jurist för att se till att det uppfyller lagens krav och att det är anpassat efter era specifika behov och önskemål. 

Tänk på försäkringar och testamenten 

När ni blir sambos är det viktigt att se över era försäkringar och eventuellt upprätta testamenten. Som sambo ärver ni inte automatiskt varandra, vilket innebär att ni behöver upprätta ett testamente om ni vill att er partner ska ärva er. Det är också viktigt att se över era försäkringar och se till att ni är förmånstagare till varandras livförsäkringar och andra försäkringar. På så sätt kan ni säkerställa att ni är skyddade ekonomiskt om något skulle hända. 

Rådgör med en jurist 

När ni tar steget att bli sambo kan det vara till stor hjälp att rådgöra med en erfaren jurist. En jurist kan hjälpa er att upprätta ett samboavtal som är anpassade efter era specifika behov och önskemål. De kan också ge er råd och vägledning om hur ni kan skydda er ekonomiskt och juridiskt som sambos. Att få professionell hjälp och rådgivning kan vara en investering som ger er trygghet och frid i sinnet. 

Att bli sambo är ett spännande och stort steg i ett förhållande. Genom att vara väl förberedd och ha koll på de juridiska aspekterna kan ni undvika eventuella konflikter och osäkerheter i framtiden. Genom att upprätta ett samboavtal och se över era försäkringar och testamenten kan ni säkerställa att ni är skyddade ekonomiskt och juridiskt. Rådgör gärna med en jurist för att få professionell hjälp och vägledning som är anpassad efter era specifika behov och önskemål.