Är det en myt att du som bor i en hyreslägenhet inte har möjlighet att sätta en personlig prägel på hemmet? Svaret är nej! Om du går i renoveringstankar finns det en hel del saker som du får göra, men då är det viktigt att veta vad du bör tänka på. Här listar vi några av dem.
Sugen på ny färg, form eller kanske ett nytt handfat? Som hyresgäst ska du vårda din lägenhet under den tiden du hyr den, men det är hyresvärden som har det grundläggande ansvaret för lägenhetens generella skick. Det som du får fixa i en hyresrätt är bara roligt – exempelvis att måla om, byta handtag eller tapetsera om.
Men innan du genomför några ändringar är det alltid bäst att kommunicera med hyresvärden och anlita professionella hantverkare för att få ett bra och hållbart resultat. Kom också ihåg att bevara originaldetaljer och återställa lägenheten när du flyttar ut för att undvika tvister med fastighetsägaren. Följ Bovisions tips nedan för att veta vad du får och inte får göra med din hyresrätt:
Vad får du renovera i en hyresrätt?
Du har rätt att måla om, tapetsera eller göra liknande förändringar i din lägenhet och du behöver inte meddela hyresvärden eller få tillstånd för detta. I vissa fall kan det stå i hyresavtalet att du inte får sätta upp bilder, men du har faktiskt rätt att göra det. Dock kan många hål på en begränsad yta leda till krav på skadestånd. Alla förändringar du gör måste utföras på ett professionellt sätt, annars kan du bli ansvarig för eventuella skador. Men enligt hyreslagen kan parterna komma överens om annat.
Måla om och tapetsera
En av de enklaste och mest effektiva sätten att förändra utseendet på ditt hem är att måla om eller tapetsera. Genom att välja färger och mönster som passar din smak kan du skapa en trivsam och personlig atmosfär i din lägenhet. Kom bara ihåg att använda professionella målare eller tapetserare för att få ett bra och hållbart resultat.
Byta belysning
En annan enkel förändring du kan göra är att byta ut belysningen i ditt hem. Genom att välja olika typer av lampor och ljuskällor kan du skapa olika stämningar och förbättra både designen och funktionaliteten i dina rum.
Möblera om
Det absolut enklaste sättet att sätta en personlig prägel på hemmet är att möblera om. Prova därför att flytta runt möbler och skapa nya sittgrupper eller arbetsplatser. Det kan också vara en bra idé att rensa ut och göra dig av med saker du inte längre behöver. På så sätt kan du skapa mer utrymme och en mer organiserad hemmiljö.
Dekorera med textilier och accessoarer
Genom att använda olika textilier och accessoarer kan du lägga till färg och mönster i ditt hem. Kuddar, gardiner, mattor och andra dekorativa detaljer kan vara enkla sätt att förändra stilen och skapa en personlig touch i din lägenhet.
Tänk på detta innan du renoverar
Innan du ger dig i kast med att renovera din hyresrätt är det viktigt att tänka på följande:
- Kommunicera med hyresvärden: Innan du påbörjar några större förändringar är det alltid bäst att kommunicera med din hyresvärd. Diskutera dina planer och se till att ni är överens om eventuella tillstånd och villkor för renoveringen.
- Anlita professionella tjänstemän: För att få ett bra och hållbart resultat är det viktigt att anlita professionella hantverkare. De har kunskap och erfarenhet som krävs för att utföra renoveringen på rätt sätt och i enlighet med gällande regler och bestämmelser.
- Bevara originaldetaljer: Om din lägenhet har några unika eller historiska detaljer är det viktigt att bevara dem. Innan du gör några större förändringar, se till att du inte förstör eller tar bort något som kan ha ett historiskt eller estetiskt värde.
- Var noga med att återställa: Om du gör förändringar i din lägenhet är det viktigt att vara noga med att återställa den till sitt ursprungliga skick när du flyttar ut. Detta kan vara särskilt viktigt om du har gjort förändringar som kräver tillstånd från hyresvärden.
Vad får du inte göra?
Det finns vissa saker du inte får göra i din hyresrätt utan hyresvärdens tillstånd. Det kan vara exempelvis:
- Förändringar i bärande konstruktioner eller elsystem
- Installation av nya vatten- eller avloppssystem
- Rivning eller ombyggnad av väggar eller andra strukturer
- Byte av golvmaterial eller köksinredning