Allt större del av hemmets utrustning blir uppkopplat mot wifi och appar. Men dessa smarta gräsklippare, dammsugare, mediaanläggningar, värmesystem, spa, larm och belysningar är en möjlig väg in för digitala brottslingar. Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF) satsar stort på digitala tjänster, rådgivning och folkbildning för att hindra de osynliga bedragarna att använda din dator eller dina smarta prylar som brottsliga verktyg. Bland annat med "Säkerhetskollen.se", en heltäckande tjänst full av verktyg och råd för att stänga ute e-brottslingar.

 

Thomas Brühl, VD på SSF, förklarar varför digitala brottslingar vill komma in i din smarta hushållsapparat:

-Alla enheter som är anslutna till ett nätverk går att komma åt från hela världen om de inte är tillräckligt bra skyddade. Vi skyddar ju sällan inloggningen till de smarta apparaterna lika hårt som hemmadatorn. Om prylen är uppkopplad på samma hemmanätverk som din dator, så finns risken att IT-brottslingar tar den vägen för att i sämsta fall överta ditt ID, betalfunktioner, kreditkort och bankkonton. Det här är alltså fullt möjligt om du slarvar med lösenord, säkerhetsprogram, brandväggar, hemmanätverkets uppdelning och ditt beteende på nätet.

Förutom risken att förlora pengar eller att drabbas av villainbrott, efter att tjuven låst upp ditt appstyrda dörrlås, så kan nätbrottslighet begås i ditt namn. Dina smarta prylar kan exempelvis hamna i ett nätverk som används i överbelastningsattacker.

–I värsta fall kan de exempelvis sänka företags och myndigheters servrar så de inte går att nå, förklarar Thomas.

Kolla din säkerhet

På Säkerhetskollen.se, som har startats av SSF, kan du enkelt testa om din mejladress finns med i några kända läckor online. Du kan även snabbt testa om ditt lösenord är säkert.

–Och om du redan drabbats av digitala bedragare, eller misstänker något, så kan du här se alla typiska igenkänningstecken som tyder på olika brott. Framförallt får du vägledning för att stoppa ett pågående brott. Kom också ihåg att göra en anmälan till Polisen. För, ju fler som anmäler desto bättre blir samhällets gemensamma skydd, understryker Thomas.

Många släpper in IT-brottslingarna när de lurats att klicka på en popup-ruta, eller öppnat sitt Bank-ID efter att ha fått den uppmaningen i ett falskt mejl från banken. I vissa fall har den drabbade lämnat sina kortuppgifter i tron om att man har kontakt med en seriös webbshop. Så, det finns all anledning att lära sig genomskåda tecknen.

cyber-säkerhet

Kunskap begränsar tjuvens möjlighet

För många konsumenter är SSF enbart en stämpel på godkända lås och larm, eller huvudman bakom den grannsamverkan som skyltas i villaområden. Men, idag är brottsligheten både fysisk och digital, vilket SSF arbetar för att öka kunskapen om.

3 tips för att skydda dig

  1. Fråga dig om du verkligen behöver ha alla dina prylar uppkopplade.
  2. Välj produkter som du kan byta lösenord på, och byt direkt ut det fabriksinställda lösenordet till ett unikt och starkt.
  3. Skapa två hemmanätverk. Det är oftast möjligt med din befintliga utrustning, och kräver sällan ytterligare produkter. Låt de smarta prylarna gå på ena nätverket, medan mobilen, plattan och datorn surfar på det andra nätverket.