Att bevara ett sekelskifteshus genom renovering kräver lite extra omsorg. Stor vikt behöver läggas vid detaljer för att inte renovera ”sönder” ett hus med en gammal själ.
   – Huset kommer att tappa en del av sin själ om man inte är noggrann med val av fönster och dörrar, säger Carl-Magnus Pettersson, Nyebro Snickeri.

Sekelskifteshus väcker något i oss människor och har man inte möjlighet att köpa ett sådant går det att bygga nytt – i sekelskiftesstil. Även vid nybyggnation är detaljerna viktiga enligt Carl-Magnus.

Det är också viktigt att vara medveten om att en renovering av de gamla fönstren kan vara bättre än utbyte till nya. Är de gamla fönstren i god kvalitet och i fint utförande bör de behållas om det är möjligt. 

Fönster, dörrar, mått & placering

Vid sekelskiftet var fönster och dörrar inte sällan utsmyckade. Att då vid renovering sätta in sparsmakade sådana krockar med tidsandan. Men också placeringen är viktig.
   – Vi möter ofta hus som är renoverade både en och flera gånger och där nuvarande ägare vill återskapa det sekelskifteshus det en gång i tiden var. Då räcker det inte alltid att byta ut fönster och dörrar till tidsenliga sådana, även mått och placering är av vikt. Fönsterstorlekar och hur de är placerade kan vara förändrat vid tidigare renoveringar. Renoveringen kan då bli mer omfattande än husägaren har tänkt, det är viktigt att ha med sig i tanken.
   På Nyebro Snickeri arbetar man enbart med måttbeställda fönster och dörrar vilket gör att det mesta går att lösa.

Bovision-äldre-fonster

Vad är tidstypiskt?

Att äldre hus är populära och att längtan efter att återskapa väcks hos oss tror Carl-Magnus att vi kan tacka mängden inredningsmagasin för. Men att som lekman veta vad och vilka detaljer som är tidsenliga är kanske inte helt självklart.
   – Det är väldigt vanligt att kunder som kommer till oss har med sig en bild på fönster eller dörr från en annan tidsepok och som man sett på ett annat hus eller i ett magasin. Vi kan då göra en exakt kopia om kunden önskar.

   Nyebro Snickeri har en ovanligt lång historia och har samma inriktning med fönster- och dörrtillverkning sedan företaget startades i slutet av 1800-talet.
   – Det bidrar naturligtvis till vår kompetens och gör att vi kan hjälpa kunden att ”hitta rätt” i tidsandan de söker.

Är det tidstypiska viktigt?

Förutom att ett hus blir vackrare genom att tidsenliga detaljer återskapas eller bevaras menar Carl-Magnus att det också höjer fastighetens värde.

   – Om vi till exempel tittar på ett egnahemsområde med små trävillor från 20- och 30-talet, så är det tydligt att en renovering gjord på korrekt sätt höjer värdet på huset.

En aspekt så god som någon att ha med sig.