Även om man knappt vill tänka på det så går vi nu i rask fart mot hösten. Det innebär kyligare väder och en period då trädgården går ner i dvala. Därför är det hög tid för alla trädgårdsägare att börja se över sin trädgård och förbereda den för hösten och vinterns klimat. Med rätt förberedelser kan du faktiskt säkerställa att din trädgård kommer att vara redo på vårkanten, precis så som du vill ha den. 

Lägg grunden på hösten och spara tid på vårkanten

Det är inte många som vet att hösten faktiskt är den tid på året då det är bäst att förbereda vårbruket inför nästa säsong. Vissa hävdar till och med att hösten markerar början på den kommande säsongen.
Så istället för att vänta till vårkanten då det egentligen kan vara för sent, är det bra att sätta igång redan nu.

Jag har alltid väntat till våren, men vad kan jag göra under hösten?

Det finns en hel del du kan göra faktiskt. Passa på att rensa bort ogräs från rabatten och luckra upp jorden. Det förhindrar svampsjukdomar i marken och på växterna. 

Det kan också vara bra att tömma kallkomposten redan under hösten och strö ut kring växterna. Väntar man med detta till på vårkanten är risken stor att det är fruset och svårare att arbeta med. Kallkompost är ett väldigt bra jordförbättringsmedel som kan användas i obegränsad mängd till dina odlingar.

Växter som kan sås under hösten, och få liv till våren

När det kommer till blommor och växter finns det vissa sommarblommor, men även vitlök och andra fleråriga örter man kan börja så redan nu. Då får man en tidigare blomning och en rik skörd nästa år.

Fröna du sår på hösten kommer inte gro på hösten, utan ligger vilande i jorden och väntar på våren när klimatet blir varmare. Exempel på växte och blommor du kan odla redan nu är prästkrage, blåklint, sömntuta eller vallmo.

familj som arbetar i trädgården, kvinna, tre barn

Ge rosorna lite extra kärlek inför vintern

När det börjar närma sig slutet på oktober är det dessutom bra att tänka på dina rosor och vintertäckning av dem. Rosorna mår inte speciellt bra av varken frost eller den starka vårsolen på vårkanten. 

För att skydda rosorna mot frost kupar du med jord, täckbark eller barkmull kring rosens stam samtidigt som du tar bort outvecklade knoppar och gamla blad från plantan och från marken runt om. Det förhindrar att eventuella svampsjukdomar sprids.

När tjälen sedan gått ur marken kan du skydda rosorna med granris eller säckväv som silar det starka ljuset från vårsolen. Den kan annars bränna rosorna och göra att de börjar växa för tidigt.

“5-regeln” - en gyllene regel för gräsklippning

När temperaturen sjunker till en dygnstemperatur på medel 5 grader slutar gräset i gräsmattan att växa, den håller sig sedan till samma längd tills värmen kommer tillbaka. Därför är det en god idé att klippa en sista gång för säsongen innan det sker, men tänk då på att inte låta gräset bli kortare än 5 cm. Då kan det bli svårt att klara sig genom vintern. Detta eftersom grässtråna är en spegelbild av rotsystemet, och ju längre rötter desto lättare är det för gräset att överleva.

Familj som arbetar i trädgården

Checklista: Förbered din trädgård för vintern i 7 steg

1. Rengör och rensa

Börja med att rensa bort döda och vissnade växter, men städa med måtta! De vissnande delarna kan hjälpa till att skydda rötterna när kylan kommer. 

2. Bearbeta jorden

Hösten är en bra tid att förbättra jordens kvalitet. Tillsätt kompost eller gödsel för att berika jorden med näringsämnen. Detta kommer att hjälpa dina växter att växa starkare nästa säsong.

3. Plantera det du kan

Vissa växter och lökar bör planteras på hösten för att blomma på våren. Studera lite vilka arter som är lämpliga för ditt klimat och plantera dem i enlighet med detta.

4. Beskär buskar och träd

Beskär träd och buskar för att ta bort skadade grenar och främja en hälsosam tillväxt. Var dock försiktig så att du inte beskär för mycket, eftersom vissa växter kan vara känsliga för kallt väder. Har du fruktträd mår dessa bra av en lätt beskärning varje år och detta bör göras under perioden juli till september. 

5. Skydda känsliga växter och blommor

Skydda känsliga växter från kyla med täckmaterial eller genom att flytta dem inomhus om möjligt. Se till att marken runt växterna är väl dränerad för att undvika isbildning.

6. Ta hand om dina verktyg

Glöm inte att ta hand om dina trädgårdsverktyg. Rengör, slipa och olja in dem för att förlänga deras livslängd och effektivitet.

7. Planera inför nästa säsong

En rolig del av trädgårdsarbetet är faktiskt planeringen. Använd hösten för att planera för nästa säsong. Analysera vad som fungerade bra och vad som kan förbättras. Bestäm vilka nya växter du vill introducera och var de ska placeras.