Att bo i en lägenhet innebär att man delar utrymme och tyvärr även ljud med sina grannar. Det kan leda till konflikter om vad som är en rimlig ljudnivå. Men vilka regler är det egentligen som gäller i en hyresrätt när det kommer till ljudnivåer? I den här artikeln går vi igenom några av de lagar och regler som gäller för ljud i lägenheter, samt några tips på hur man kan hantera ljudproblem med sina grannar.
Lagar och regler kring störande ljud i lägenhet
Hur höga ljud man som hyresgäst måste acceptera i en hyreslägenhet beror på flera faktorer. Det kan vara vilken tid på dygnet det är, hur ofta det sker, vilken typ av ljud det är och källan till ljudet. Det finns ingen exakt siffra på hur höga ljud som är tillåtna och inte heller några uttryckliga regler i hyreslagen angående ljudnivåer i en bostad. Utan det beror helt på omständigheterna i varje enskilt fall.
Om man bor i en hyresrätt är det krav på att man ska följa de ordningsregler som hyresvärden har fastställt för fastigheten. Reglerna kan variera mellan olika bostadsområden, men oftast innehåller de några grundläggande punkter gällande ljudnivåer, såsom:
- Man ska inte spela musik eller använda andra apparater som ger ifrån sig höga ljud så att det stör grannarna, särskilt inte mellan kl. 22.00 och 07.00.
- Man ska inte utföra bullrande hantverksarbeten eller andra störande aktiviteter i lägenheten mellan kl. 20.00 och 08.00 på vardagar, eller mellan kl. 18.00 och 10.00 på helger och helgdagar.
- Man ska inte ha fester eller andra högljudda sammankomster i lägenheten utan att först informera och inhämta samtycke från grannarna.
- Man ska inte ha husdjur som skäller, jamar eller orsakar annat oljud i lägenheten.
Om någon vid upprepade tillfällen bryter mot de regler som hyresvärden satt upp riskerar personen att få en varning eller bli uppsagd från sitt hyreskontrakt.
Vanliga exempel på störningar:
- Hög musik eller volym på tv:n
- Oväsen i trappuppgången
- Hundar som skäller och ylar
- Att klampa i golvet i bostaden
Oavsett vilka regler som finns där just du bor är utgångsregeln att du aldrig ska behöva bli störd, oavsett vilken tid på dygnet det är. Och det är hyresvärdens ansvar att säkerställa att det inte är för höga ljudnivåer i lägenheterna.
Tips på hur man kan hantera störande grannar som utsätter dig för höga ljud
Om man upplever att ens grannar stör med för höga ljud finns det några saker man kan göra för att försöka lösa situationen på ett bra sätt:
1. Försök prata med grannen direkt, och på ett vänligt sätt förklara att man blir störd av deras ljud och be dem att sänka volymen eller sluta med det som orsakar oljudet. Många gånger kan ett samtal räcka för att lösa problemet eftersom grannen kanske inte är medveten om hur mycket deras ljud hörs hos andra.
Men se till att samla på dig bevis innan du konfronterar grannen, så som anteckningar kring när det skett, ljudinspelningar eller liknande.
2. Om samtalet inte hjälper eller om man inte vill konfrontera grannen personligen, kan man skriva ett brev eller ett meddelande istället där man beskriver problemet och ber om en förändring.
3. Får man ingen respons kan man i stället be hyresvärden att förmedla kontakten med grannen. De är skyldiga att agera och se till att störningarna upphör.
4. Skulle hyresvärden inte agera och problemet inte avhjälps kan Hyresnämnden gå in och besluta att hyresvärden ska agera. Men detta kräver att störningarna har pågått under en längre tid vid upprepade tillfällen och är av allvarlig grad.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring buller i lägenhet
Folkhälsomyndigheten har tagit fram allmänna råd när det kommer till att bedöma om det är för bullrigt eller för höga ljud i din lägenhet, och hur detta ska mätas. De hittar du här: Vägledning om buller och höga ljudnivåer