Temperaturen sjunker och kanske ser du fram emot en mysig vintertid där du "boar" in dig och spenderar mer tid hemma. Men varför är det så kallt? Ett av de mest omdiskuterade ämnena i en bostadsrätt är temperaturen. Någon vill ha det varmare, andra gillar något svalare. Men hur gör man om det verkligen är för kallt i bostadsrätten? Vem vänder man sig till och vad är egentligen för kallt? Det har vi tagit reda på. 

Det som gör denna frågan något komplex är att olika människor uppfattar temperatur på olika sätt. Det som känns kallt för en person kan upplevas som helt lagom för en annan. När temperaturen sjunker snabbt kan dessutom värmesystemet i fastigheten ha svårt att hänga med, vilket innebär att det kan ta tid innan inomhusklimatet anpassar sig.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör inomhustemperaturen i en bostad ligga mellan 20 och 24 grader. Dessa riktlinjer gäller både för hyres- och bostadsrätter och är framtagna för att skydda hälsan. Temperaturen vid golvet får dock aldrig understiga 16 grader.

Vart vänder jag mig om det är för kallt inomhus?

Om du upplever att det är för kallt hemma finns det flera steg du kan ta: 

1. Börja med att mäta inomhustemperaturen

För att styrka ditt klagomål kan det vara bra att börja med att mäta temperaturen i din lägenhet. Använd en pålitlig termometer och dokumentera temperaturen vid olika tidpunkter på dagen.

Temperaturen ska mätas en meter upp från golvet och en bit in i rummet. Golvtemperaturen får inte vara lägre än 16 grader.

Vänder du dig till din bostadsrättsförening så brukar de skicka ut någon som mäter temperaturen. Men det kan också vara bra att ha gjort det på egen hand innan du kontaktar dem. 

Temperaturmätare, kallt och varmt

2. Kontakta bostadsrättsföreningen

Nästa steg är att kontakta din bostadsrättsförening. De har ansvar för att säkerställa att inomhusklimatet uppfyller de rådande riktlinjerna. Beskriv problemet och be dem att undersöka och åtgärda situationen.

3. Inget gehör? Vänd dig till kommunen

Om inte bostadsrättsföreningen gör något, eller åtgärdar problemet, kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. De kan göra en inspektion och ställa krav på föreningen eller fastighetsägaren åtgärdar eventuella brister.

Kvinna som sitter inomhus under en filt vid brasan för att hålla värmen

Därför är det viktigt med ett bra inomhusklimat

Förutom det otrevliga med att ha det för kallt hemma kan det faktiskt ha negativa konsekvenser för hälsan på sikt. 

En låg inomhustemperatur kan göra att det blir svårt att koppla av för att man ständigt fryser. Det skapar en så kallad köldstress, och kan påverka hälsan på flera sätt. Bland annat kan mottagligheten för flera sjukdomar öka. 

Dock ska man ha med sig att har man en inomhustemperatur inom rimliga gränser ska det mycket till innan det påverkan hälsan för en frisk person. Vid en liten nedkylning handlar det främst om stela fingrar, svårigheter att koncentrera sig och ökad risk för påverkan på ergonomi när kroppen blir stel. 

Vissa studier har dock visat att det finns ökade risker för ökat blodtryck, astmasymtom, psykisk ohälsa samt ökad risk för tidig död, främst orsakad av hjärtinfarkt och stroke.