Sveriges bostadsbrist är ett välkänt problem, men hur den mäts och tolkas har blivit allt viktigare. I Hyresgästföreningens nya rapport riktas kritik mot dagens beräkningsmodeller. Istället presenteras ett alternativt förslag som är både mer lokalt anpassat och lättare att förstå.
Flera orsaker bakom bostadsbristen
Bristen på bostäder i Sverige beror inte på en enda orsak. Enligt rapporten “Räkna med bostadsbrist" av Hyresgästföreningen påverkas situationen både av balansen mellan hushållens behov och tillgången till lämpliga bostäder, samt av bredare samhällsförändringar. En ökande andel vuxna och äldreförändrade normer kring boende och växande ekonomiska klyftor driver upp efterfrågan. Det handlar alltså inte bara om befolkningsmängd, utan också om förändrade förväntningar och behov.
Kritik mot Boverkets modeller
En central del av rapporten riktar kritik mot Boverkets nuvarande metoder för att mäta byggbehov och bostadsbrist. Enligt Hyresgästföreningen är modellerna både svårbegripliga för kommunerna och svåra att återskapa med hjälp av offentlig data. Detta försvårar lokal planering och beslutsfattande.
Särskilt kritiseras hur Boverket definierar bostadsbrist. Istället för att mäta faktisk efterfrågan återger modellen enligt kritikerna snarare social utsatthet. Exempelvis genom att fokusera på hushåll med låg inkomst eller lång pendlingstid. Det riskerar att ge en snedvriden bild, särskilt om lokala ekonomiska problem misstolkas som ökad bostadsbrist.
Ett enklare sätt att räkna
Som alternativ föreslår Hyresgästföreningen en ny, enklare modell. Den baseras på faktisk befolkningsökning och ett mått på hur många vuxna som delar bostad, istället för osäkra befolkningsprognoser. Det gör modellen både mer tillförlitlig och lättare att använda.
Byggbehovet beräknas som ett genomsnitt av bostadstillskottet de senaste fem åren, med en justering baserad på hur stor den nuvarande bristen är. Kommuner utan bostadsbrist tilldelas inget byggbehov vilket tydliggör var insatser behövs mest.
Så många bostäder saknas idag
Enligt den nya modellen saknas idag drygt 109 000 bostäder i Sverige. Den största bristen finns i storstäderna. Stockholm har enligt Hyresgästföreningens modell ett underskott på 24 400 bostäder, följt av Göteborg (8 400) och Malmö (7 600). För att minska bostadsbristen framöver behövs ett årligt tillskott på nästan 50 000 bostäder och enligt rapporten kräver hälften av dessa statligt stöd.
Statligt stöd avgörande för byggtakten
Hyresgästföreningen betonar vikten av statlig medverkan för att uppnå byggmålen. Deras förslag bygger på tidigare utredda modeller med statliga bygglån, kompletterade med tillfälliga kontantstöd vid höga räntor. Den årliga statliga kostnaden, efter återbetalning av lånen, beräknas till 12,4 miljarder kronor.