När man står inför ett köp eller en försäljning av sin bostad är det många aspekter att ta hänsyn till och en hel del regler att tänka på. Något som är speciellt viktigt är besiktning av bostaden, framför allt för dig som är köpare. Som köpare har du nämligen lagstadgad undersökningsplikt. Här förklarar vi vad en överlåtelsebesiktning innebär, och varför det är viktigt i processen när du ska sälja och köpa bostad. 

En överlåtelsebesiktning är en byggteknisk undersökning som genomförs för att fastställa en fastighets fysiska skick. Den utförs alltid av en oberoende besiktningsman och bokas vanligtvis av den som ska köpa bostaden. 

Anledningen till att man kan behöva hjälp med besiktningen är att det kan vara svårt för en privatperson att veta vad man ska titta efter när det exempelvis kommer till fukt, mögel eller röta. 

Undersökningsplikt - en bostadsköpares ansvar

För den som ska köpa bostad är överlåtelsebesiktningen en del av den lagstadgade undersökningsplikten.  Undersökningsplikten innebär att köparen har ett ansvar att noggrant granska bostaden för att upptäcka eventuella fel eller brister innan köpet genomförs. Genom att anlita en kvalificerad oberoende besiktningsman och genomföra en överlåtelsebesiktning kan köparen enkelt få en detaljerad rapport som visar bostadens tillstånd, vilket är avgörande för att fatta ett köpbeslut.

En överlåtelsebesiktning gynnar både köpare och säljare

Oavsett vem som bokar överlåtelsebesiktningen är den inte bara till för köparens skull, utan något som även säljaren gynnas av. Det ger säljaren en möjlighet att identifiera och åtgärda eventuella problem innan bostaden säljs, och minskar risken för eventuella tvister i framtiden.  

Det är dock viktigt att känna till att överlåtelsebesiktningen inte ersätter köparens undersökningsplikt fullt ut.

Vad ingår i en överlåtelsebesiktning?

Besiktningsmannen följer alltid ett standardiserat protokoll och genomför en visuell granskning av fastighetens skick. Detta omfattar tak, väggar, golv, fasader, våtutrymmen och grundkonstruktion.

Utöver detta ingår även:

  • Uppgifter från säljaren.

  • Besiktningsprotokoll. 

Man som blickar ut över gräsmattan

Vad ingår inte i överlåtelsebesiktningen?

Beställer man en överlåtelsebesiktning är det bra att veta att det inte är allt som ingår, vissa saker kan du behöva anlita andra experter för. Det kan exempelvis vara genomgång av:

  • Altan och tomtmark eller andra oåtkomliga delar. 

  • El, ventilation, värme, vatten och sanitetsinstallationer.

  • Skorstenar, hushållsmaskiner, radonhalt och vattenkvalitet.

Vad kostar en överlåtelsebesiktning 2024?

Priset på en överlåtelsebesiktning beror på hur stor bostaden är och hur många utrymmen som behöver besiktigas. 

Men som exempel kan besiktning av ett hus kan kosta mellan 7000-15 000 kr. Att besiktiga en bostadsrätt kostar vanligtvis mindre.

Vad är skillnaden mellan en överlåtelsebesiktning och en förhandsbesiktning?

När man ska boka besiktning är det vanligt att man stöter på många olika termer, som egentligen innefattar samma saker. Men det är vanligt att man pratar om:

Överlåtelsebesiktning = köparen anlitar besiktningsmannen. 

Förhandsbesiktning = säljaren besiktigar bostaden innan försäljningen påbörjas. 

Hur går en överlåtelsebesiktning till?

Överlåtelsebesiktningen börjar med att besiktningsmannen granskar ritningar, bygglov och andra relevanta dokument. Därefter genomförs den okulära besiktning av bostaden, där besiktningsmannen använder sina sinnen för att upptäcka synliga fel. Inga fysiska ingrepp görs i fastigheten under denna process.

Resultatet av besiktningen sammanställs i ett protokoll som innehåller en riskanalys och rekommendationer för framtida underhåll.

Det är viktigt att notera att även om överlåtelsebesiktningen är grundlig, garanterar den inte att alla potentiella problem upptäcks. Dolda fel kan fortfarande uppstå, och därför är det viktigt för både köpare och säljare att förstå besiktningens begränsningar.

Rött bostadshus

Så förbereder du ditt hem inför en överlåtelsebesiktning

Det är bra att underlätta för besiktningsmannen genom att göra rent och plocka bort saker som kan ligga i vägen i bostaden. Det är också bra att kontrollera att det finns en stege för att nå tak och eventuell vind och att det finns inspektionsluckor till krypgrunden, om huset har en sådan. Ta gärna bort badkarsfronten och duschkabinen, sätt på värmen i huset och undvik starka dofter av exempelvis parfym och rengöringsmedel. Skotta också runt fastigheten om det behövs.

Tips för dig som ska genomföra en överlåtelsebesiktning

  • Ta god tid på dig att välja besiktningsman.

  • Var noga med att välja en certifierad besiktningsman.

  • Be om referenser.

  • Försäkra dig om att du har tillräckligt med tid för besiktningen i köpekontraktet (minst tre veckor). Detta för att besiktningsutlåtandet ska skrivas ut efter att besiktningen är gjord. Detta kan ta några dagar. Och det kan vara så att det behöver genomföras eventuella renoveringar m.m.

  • Var gärna närvarande vid besiktningen, då lär du dig mer om ditt hus och vad man bör titta efter i framtiden.