Renovering av bostaden är något som förr eller senare blir nödvändigt. Oavsett om det handlar om att renovera badrummet, byta ut köket eller förbättra ytskikten, kostar det pengar. Hur mycket din renovering kommer att kosta beror helt på hur omfattande den är och vilka materialval du gör. Men oavsett vilken typ av renovering du planerar finns det olika möjligheter att finansiera den. I denna artikel kommer vi att gå igenom olika sätt att finansiera en renovering av ditt hem.
1. Utöka Bolånet - Den billigaste finansieringsmöjligheten
Ett av de billigaste sätten att finansiera en renovering är att utöka ditt befintliga bolån. Genom att utöka bolånet kan du dra nytta av en lägre ränta och en lång återbetalningstid. Detta innebär att dina månadskostnader inte behöver öka avsevärt.
Det är viktigt att komma ihåg att en utökning av bolånet påverkar din belåningsgrad, det vill säga förhållandet mellan ditt bolån och bostadens värde. Detta kan i sin tur påverka hur mycket du måste amortera.
- Belåningsgrad under 50 procent: Inget amorteringskrav.
- Belåningsgrad 50-70 procent: 1 procent amortering per år.
- Belåningsgrad 70-85 procent: 2 procent amortering per år.
Att utöka ditt bolån är en förmånlig finansieringsmöjlighet om du har möjlighet att göra det och din belåningsgrad tillåter det.
2. Privatlån - Lån utan säkerhet för mindre renoveringar
Om du inte har ett bolån eller om du planerar att renovera för under 600 000 kronor kan ett privatlån vara ett alternativ. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och passar bra för mindre renoveringar.
När du tar ett privatlån utan säkerhet kan du förvänta dig en något högre ränta jämfört med lån som är säkrade med exempelvis bostaden. Det är därför viktigt att jämföra olika långivares räntor och villkor för att hitta så billiga privatlån som möjligt
En möjlighet är att använda en låneförmedlare som kan hjälpa dig att jämföra olika långivares erbjudanden. Genom att använda en låneförmedlare får du tillgång till flera erbjudanden samtidigt, samtidigt som endast en kreditupplysning görs.
3. Byggnadskreditiv - Bra alternativ vid större om- eller tillbyggnad
För större renoveringsprojekt, som att bygga om eller bygga till, kan ett byggnadskreditiv vara ett bra alternativ. Ett byggnadskreditiv är en tillfällig kredit som används under byggtiden och omvandlas sedan till ett bolån när bygget är klart.
En fördel med ett byggnadskreditiv är att du inte behöver amortera under byggtiden, utan endast betalar ränta och avgifter. Det ger dig flexibilitet och möjlighet att hantera renoveringskostnaderna på ett smidigt sätt.
Det är viktigt att notera att ett byggnadskreditiv passar bäst för projekt som kostar över 500 000 kronor.
4. Kreditkort - Passar bra för mindre renoveringar
För mindre renoveringar, som till exempel skönhetslyft av din bostad, kan du överväga att finansiera kostnaden med ett kreditkort. Genom att använda ett kreditkort kan du dra nytta av räntefria perioder och undvika att betala ränta om du betalar tillbaka skulden inom den angivna perioden, vanligtvis 60 dagar.
Det är viktigt att vara medveten om att den räntefria perioden kan variera mellan olika kreditkort. Se därför till att läsa villkoren noggrant innan du väljer att använda ett kreditkort för att finansiera din renovering.
5. SMS-lån/Snabblån - Snabb finansiering vid akuta renoveringsbehov
För akuta renoveringsbehov kan ett SMS-lån eller ett snabblån vara ett alternativ att överväga. Dessa låneprodukter erbjuder snabb finansiering utan krav på säkerhet och kan vara tillgängliga inom några timmar eller till och med minuter.
Det är dock viktigt att vara medveten om att SMS-lån och snabblån oftast har högre räntor än andra typer av lån. Det är därför viktigt att noga överväga din förmåga att återbetala lånet inom den angivna tidsramen.