Renovera en fasad – hur svårt kan det vara? Svårt! I alla fall om det ska göras på rätt sätt. Det menar Patrik Frobäck på Fasad & Puts i Syd som med varm hand, nedärvd kunskap och traditionella metoder, tar hand om putsade hus i Blekinge, Skåne och Småland.
När färgen börjar bli uttjänt på det putsade huset eller om putsen faller, då är det hög tid för renovering av fasaden. Men Patrik Froberg avråder från att göra det själv. Ett vanligt fel är nämligen att man lagar och målar huset med helt fel produkter.
- Det är också vanligt att man slarvar med att undersöka varför fasaden vittrar. Folk är snabba på att lappa och laga i stället för att göra jobbet från grunden.
Traditionella metoder utan plast
De färger som finns ute i butiken till putsade hus, är oftast så kallade silikatfärger och innehåller många gånger plastmolekyler. Färgerna kan kapsla in fukten vilket inte är bra för huset. Och har man en gång målat fasaden är det kört, då måste man fortsätta med det, berättar Patrik.
- Idag tar många genvägar och målar om huset själva, ovanpå putsen. Det blir aldrig bra. När vi tar oss an ett uppdrag tittar vi alltid på vilka material som besitter huset och anpassar vårt jobb efter det. Dock blandar vi aldrig in moderna material som inte kan andas. Då blir det som att stänga in huset i en plastpåse och fasaden spricker till slut.
Putsa, kalka eller slamma
Det finns olika metoder för att få ordning på en putsad fasad: Spruta med en stänkputs, eller att lägga ut en kalkfärg alternativt en så kallad KC -färg. Det finns många olika sorters bruk och material och varje produkt är anpassad för de olika underlagen, beroende på om och hur det rör sig bakom putsen.
- Det är ganska vanligt att man ser husfasader där man har blandat in moderna material eller har lagat med fel bruk. Det blir fel, det kan bli för tätt eller för hårt och då spricker putsen efter en tid. Kommer det in regnvatten i fasaden så är det inte säkert att det kommer ut om man använt fel produkter, menar Patrik.
Kalksten i Danmark
Att en husfasad är kalkad ser man på flammighet och skimmer. Kalken är ett levande material och gör också huset levande.
- Målar du fasaden dödar du den. Den blir platt och oftast helt intetsägande. När man kommer till Danmark, till exempel Nyhavn, slås man av de fina fasaderna i guldockra eller andra klara färger. Det är så det ska se ut, fasaden ska vara flammig. Och nyanserna ändrar sig beroende på om det regnar, är sol eller molnigt.
Hantverkare som kan jobbet
Patrik tipsar om att leta efter en hantverkare som är nischad inom ”puts och mur”, inte en vanlig målerifirma. När det gäller Fasad & Puts i Syd håller de sig alltid till traditionella metoder och har långvarig erfarenhet av putsade fasader.
- Vi jobbar även med antikvariska projekt och k-märkta fastigheter. Där är det hårda restriktioner och vi får inte använda annat än gamla klassiska produkter som till exempel kalk. Vanliga målerifirmor klarar oftast inte det. Ta referenser! Vi hänvisar gärna själva till hus som vi har jobbat med tidigare, säger Patrik Frobäck.