Sommaren varar inte för evigt. Plötsligt knackar höst och vinter på ytterdörren med kyla och mörker. Då är det härligt att drömma sig bort i sin nybyggda vinterträdgård. Vi vände oss till Anders Johnsson på Johab, som uppfyllt många trädgårdsdrömmar. 


Semestertider är planeringstider. Varför inte planera för att förlänga sommaren och njuta av trädgårdsliv även under vinterhalvåret? 

- Vi får ofta höra från våra kunder att de vistas i vinterträdgården mer än de hade tänkt sig. Och visst kostar det liter mer än ett vanligt uterum, men användningsområdet är större och du kan nyttja det under hela året. Ha gärna på lite värme hela tiden, gärna 10–12 grader, så trivs växterna bra, berättar Anders Johnsson. 

 

Val av tak och väggar

Att välja material för tak och väggar ett av de stora besluten när vinterträdgården ska byggas. Glas eller trä, plast eller plåt?

- Glastak blir allt vanligare, många längtar efter att få in mer av utekänslan. Sadeltak är också vanligt istället för pulpettak. Man vill åt rymden och friheten som blir när man suddar ut gränsen mellan ute och inne.  

Det som skiljer sig mot sommarens uterum är att tak, fönster och väggar måste vara tjockare och isolerade. Även golvet måste vara isolerat och gärna planeras för inbyggd golvvärme.

- En trevlig idé är att kombinera ett tegel- eller plåttak med ett vanligt takfönster – då får man in ljuset trots att det är täckande! menar Anders.

Uterum med öppen vikdörr

Tänk större och sök bygglov

Uterummen som Johab är upphovsmakare till brukar hålla 15–20 kvadratmeter, men Anders upplever att många ångrar att man inte byggde det något större.

- 15 kvadratmeter är en Attefallsstorlek och där räcker det med en bygganmäla. Men jag skulle rekommendera ett rum på minst 20 kvadratmeter, men för det krävs bygglov. Ett tips är att kolla upp vad som gäller med kommunen, i ett första läge. Du får ganska snabbt klart för dig vad vilka möjligheter du har. Men går det inte att bygga större kan man titta på andra lösningar. Med ett stort glasparti i husfasadens vägg – mellan ute och inne – kan man få till en fin känsla ändå.  

En annan kritisk sak som man måste ha med sig är ventilering. Ett uterum helt i glas blir väldigt varmt på sommaren. Rummet måste kunna vädras ordentligt, även när man inte är hemma. 

- Om du tänker använda fönstret för ventilation blir valet av golv en viktig faktor. Golvet måste tåla lite regn och väta. Annars är ett vädringsfönster att föredra, då hålls regnet borta, säger Anders.

 

Placering på tomten

Så vad krävs av hus och tomt för att kunna bygga en vinterträdgård? Anders menar att väderstrecket har stor betydelse. Ett söderläge kan bli för mycket sol och norrläget för skuggigt. Väst och öst är mest idealiskt. 

- De flesta hus går att få till. Det vi tittar på är om man kan bygga på marken eller måste komma upp en bit. Att bygga på marken är lättast. Men tumma inte på grunden. Fuskar man där får man problem i framtiden med både tak, väggar och infästning.

 

Ett sista tips från Anders är att passa under semesterlediga dagar med förberedelser och planering. 

- Skissa på hur stort vinterträdgården kan vara, hur solen står och hur man vill ha tak och väggar. Och fundera på hur du vill att det ska användas. Då är det lättare för en snickare eller hantverkare att ta vid.