Att ha ett pooltak eller poolskydd till poolen kommer med ett flertal fördelar för dig som poolägare, inte minst när det kommer till kostnader och säkerhet. Rickard Måby på Gullberg & Jansson ger oss expertråd kring vad man ska tänka på om man vill köpa pooltak eller poolskydd till sin pool.
Varför ska man ha ett pooltak eller poolskydd på sin pool?
- Med ett pooltak förlänger du badsäsongen och du får en extra uppvärmningskälla på köpet. Pooltaken fungerar även som ett bra vinterskydd, berättar Rickard
Det är dock viktigt att hålla taket fritt från snö under vintern, snö väger mer än man tror.
Eftersom ett pooltak håller smuts och skräp borta från poolen så går det även åt mindre kemi i poolen och det blir lättare att hålla en god vattenbalans.
Ett bra poolskydd får din pool att prestera bättre. Poolen kräver mindre underhåll och mindre kemi. Din pool är dessutom täckt och säker när den inte används.
Pooltak eller poolskydd, vad ska man välja?
- Ett lamellskydd tycker jag är estetiskt snyggt och passar ofta bra vid pooler där utsikten absolut inte får skymmas, fortsätter Rickard.
Pooltaket är enkelt att sköta och bidrar till hög säkerhet, därav kanske det är det bästa skyddet för barnfamiljen.
Sedan har vi barcovers som är ett bra ekonomiskt val, med enkel hantering, bra säkerhet och säkrar poolen från både löv och smuts.
Coverseal är ett exklusivare poolskydd med hög säkerhet, heltäckande mot löv och smuts, godkänt som vinterskydd och passar bra för dig som inte vill tumma på designen utan tycker det är en viktig del.
Finns det tillfällen då man kan vara utan skydd till sin pool?
- Nej egentligen inte, en pool ska alltid vara täckt på grund av säkerhet men även för att minska energiförluster och hålla en god vattenbalans.
Från och med den 1 juli 2025 inför Boverket nya byggregler som skärper säkerhetskraven för fasta pooler och bassänger på tomter. Det innebär att fasta pooler och bassänger måste förses med skyddsanordningar som förhindrar obehörig åtkomst, särskilt för barn. Läs mer HÄR.
Vad ska man tänka på när man väljer pooltak eller poolskydd till sin pool?
- Man bör tänka på hur det ser ut runt poolen. Är det exempelvis mycket träd och växtlighet runt som släpper löv och barr rekommenderar jag ett heltäckande skydd. Har du ett som endast flyter på ytan är risken att löv hamnar i poolen.
Andra saker du behöver fundera på är om:
- ..du ska använda poolplåtar på vintern eller välja ett poolskydd som klarar vintern och viss mån av snölaster?
- ..det finns plats bakom poolen för till exempel ett öppnat pooltak eller en ihoprullad barcover?
Allt handlar om vad som är viktigast för er. Säkerhet, energibesparing, design, pris, enkel skötsel eller kanske alla?
Är det någon skillnad på material när det kommer till pooltak och poolskydd, och när ska man välja vilket?
- Ett pooltak består av aluminium och rutor av klarplast eller kanalplast och ger en lång hållbarhet där endast vissa slitage delar kan behövas bytas under åren.
Jag skulle säga att klarplast är att föredra då det lätt bildas alger i kanalplast. Vill man njuta av poolen kvällstid syns även belysning bättre i ett pooltak utrustat med klarplast.
På ett lamellskydd kan man ofta välja mellan PC eller PVC, PC är ett lyxigare alternativ och de är ofta åt det transparenta hållet. Detta för att ge en häftig effekt när man tänder lamporna med poolskyddet stängt. PVC är mer hållbart och ett billigare alternativ.
Vilket poolskydd/pooltak är mest energibesparande?
- Pooltak är överlägset det mest energibesparande poolskyddet då det till skillnad från andra typer av poolskydd även tillför solens energi i poolen.
Vad kostar det?
- I dagsläget (2023) kostar ett pooltak av kvalitet från ca 80 000kr till ca 200 000kr för de vanligaste modellerna.
Coverseal från ca 150 000kr
Lamell från ca 60 000kr
Bar cover från ca 20 000kr
Avslutningsvis tipsar Rickard om att man bör välja en leverantör som kan garantera garanti och reservdelar för en längre tid framöver, poolskyddet är en av de viktigaste detaljerna på poolen så välj noga och varsamt för framtid och säkerhet.
Tänk också på att skyddet ska vara testat och godkänt enligt de standarder som finns i poolbranschen.
Denna artikel är i samarbete med Gullberg & Jansson