Tvättstugan i ett flerbostadshus är en viktig nödvändighet som tyvärr ibland kan skapa rejäl osämja bland de boende. Det finns gott om historier om hur folk hanterar tvättstugan i ett hyreshus och konflikter som uppstått. Men vilka generella regler gäller egentligen när det kommer till en tvättstugan, är hyresvärden skyldig att anordna en tvättstuga och vad säger egentligen lagen?

Att känna till reglerna för användning av en tvättstuga i ett hyreshus är viktigt för att upprätthålla en god grannsämja och effektiv användning av gemensamma resurser. I Sverige finns det generella riktlinjer som de flesta hyreshus följer, men detaljerna kan variera beroende på fastighetsägarens policy.

Vad säger lagen om tvättmöjligheter och vad kan jag kräva som hyresgäst?

I hyreslagen finns det en klausul som säger att tvättmöjligheter ska finnas inne i hyresfastigheten, eller inom rimligt avstånd från fastigheten. (För nybyggen bör det inte vara längre än 25 meter) 

Men att kräva ett visst antal maskiner kan bli svårt. Lagen specificerar nämligen inte hur många maskiner det ska finnas per fastighet. Det man normalt kan se är att det finns minst två maskiner i en tvättstuga, samt en torktumlare och ett eventuellt tvättskåp. Man brukar säga att man ska kunna tvätta en gång i veckan ett tretimmarspass, skriver hyresgästföreningen på sin sida. Vilket innebär att om man bor i ett hyreshus med 20-30 lägenheter kan det behövas fler tvättstugor eller fler maskiner. 

tvättrum-tvättmaskiner

Städning av tvättstugan

Något som brukar vara en källa till konflikt är städningen i tvättstugan, eller bristen på. Vad som gäller här brukar inte tas upp i lagen, utan i de generella reglerna som varje hyresvärd har. Finns det inga sådana regler nedskrivna är praxis att man lämnar tvättstugan så som man själv hade velat ta över den; ställ i ordning efter dig, skölj rent tvättmedelsfacken och torka upp om det är vatten på golvet. Glöm inte heller att stänga eventuella fönster och släcka lamporna efter dig. 

De större grovrengöringarna några gånger om året brukar hyresvärden ansvara för.

Exempel på regler som kan gälla i en tvättstuga:

  1. Ta bort gammalt tvättmedel i maskinens tvättmedelsfack och låt locken stå uppställda.
  2. Torka av maskiner och tumlare.
  3. Gör rent filter till torktumlare och avfuktningsaggregat.
  4. Sopa eller dammsug och gör rent golven i tvättstuga och torkrum.
  5. Gör rent i tvätthon efter dig när du sköljt ur trasor och moppar.

Kan jag bli avstängd från tvättstugan om jag inte städar efter mig?

Det ska mycket till innan man blir avstängd från en tvättstuga eftersom lagen säger att alla som bor i ett hyreshus ska ha tillgång till en tvättstuga. Man kan inte heller bli vräkt från sin bostad endast på grund av att man inte tvättar ordentligt i tvättstugan. Men! Därmed inte sagt att du inte ska hålla ordning efter dig, det är en viktig plikt för dig som hyresgäst. 

Kvinna som står med sin telefon i tvättrummet

Entimmesregeln - och dess vara eller inte vara

Något som ofta diskuteras i en gemensam tvättstuga är den så kallade entimmesreglen. Det innebär att man får ta över någon annans tvättid om den inte är påbörjad inom en timme. Faktum är att om hyresvärden inte har några speciella regler kring detta är det bäst att låta andras bokade tvättid vara, för att undvika konflikter. 
Detta är alltså inte en generell regel som alla ska följa, vilket många tror. 

Nyproducerade bostäder har oftare tvättmöjligheter i lägenheten

När det byggs nya bostäder idag är det snarare en regel än undantag att man har tvättmaskin i lägenheten redan från start. Tyvärr har det gjort att färre tvättar gemensamt, vilket inte är speciellt positivt för miljön. Att ha en maskin som går hela dagarna i var och varannan lägenhet är långt ifrån miljövänligt. 

Tvättstugebibliotek ska få fler att tvätta gemensamt - och skapa läslust

Fenomenet med så kallade tvättstugebibliotek är något som poppat upp de senaste åren runt om i Sverige. För att nå klimatmålen menar en del att den gemensamma tvättstugan har en viktig del i det, och att vi är på väg åt fel håll Tvättstugebibliotek innebär att böcker från biblioteken eller från annat håll ställs in i tvättstugorna för att skapa ett bättre rum där, med miljö, ekonomi och social hållbarhet i åtanke.