Det nuvarande läget på bostadsmarknaden gör att allt fler söker efter alternativa och billigare boendeformer. Ett alternativ som varit i ropet ett tag är att köpa ett ödehus. Det finns några saker att tänka på om du funderar kring att köpa detta alternativ. Här tar vi upp hur man hittar ett övergivet hus, vilka regler som gäller för att köpa och vad du behöver göra för att göra det till ditt eget.
Definitionen av ett ödehus är inte helt klarlagd, men oftast är det ett hus där ingen bott på väldigt länge och där du med blotta ögat kan se ett rejält förfall. Detta är något som fascinerat människor länge, men speciellt på senare tid då ett flertal Facebookgrupper poppat upp där man söker ödehus och diskuterar dem. Det är en slags motreaktion mot den urbana trenden.
Hur många ödehus finns det i Sverige?
Det är svårt att veta hur många hus som verkligen är ödehus i Sverige. Enligt SCB (2022) finns det runt 200 000 tomma hus där ingen står skriven som skulle kunna användas som permanenthus. Dock är inte alla dessa ödehus i dess rätta bemärkelse, utan det kan vara hus som står tomma på grund av att de ägs av släkter som aldrig hälsar på, blivit tomma efter hopslagning av jordbruk, sitter fast i olösliga arvstvister eller skilsmässor. 2014 publicerade lantmäteriet en lista över vilka län som hade flest ödehus, även kallade spökhus. Definitionen var då ”bostäder där ingen kan antas bo, som inte har ändrats i fastighetsregistret sedan 1950 och som inte har bytt ägare sedan 1970.” Med den definitionen slog Lantmäteriet fast att det fanns ungefär 800 spökhus i landet.
På senare tid har man börjat se dessa hus som en resurs för att kunna locka nya invånare, snarare än en belastning i landets kommuner.
Hur man hittar ett övergivet hus
Vill du köpa ett övergivet hus är första steget såklart att hitta ett som är till salu. Det finns några olika sätt att göra detta på. Du kan söka efter listor på nätet, köra runt i de kvarter som du är intresserad av eller besöka någon av de Facebookgrupper som finns. Det är svårt att missa ett ödehus, men håll utkik efter hus som har stått tomma ett tag och ser rejält fallfärdiga ut. Du kan också fråga fastighetsmäklare i området om de känner till några fastigheter som passar dina kriterier.
Det som kan vara bra att känna till är att, trots att ett hus till synes framstår som övergivet är det i de flesta fall inte övergivet i juridisk mening. Huset kan fortfarande ha, och har ofta, en ägare. Äganderätten kan ha gått över genom t.ex. köp eller arv. Det innebär att det endast är ägaren eller personer med samtycke från ägaren som har rätt att gå in i huset. Om man inte fått samtycke att gå in i huset från ägaren är det en brottslig handling belagd med böter, så man får vara lite försiktig.
Reglerna för att köpa ett övergivet hus
Det finns några saker att tänka på när du köper ett övergivet hus. För det första behöver du vara otroligt noga med besiktningen innan du genomför affären. Anlita en besiktningsman så du har full kontroll på vad som behöver åtgärdas.
Du bör också vara beredd att göra en hel del arbete på huset för att få det beboeligt igen, så skapa dig en tidsplan där du tar i ordentligt. Att göra i ordning ett ödehus kan ta så mycket som 8-10 år. Det kan handla om allt från att dra nya ledningar, byta tak, dränering, borra ny brunn etc.
Slutligen måste du försäkra dig om att det inte finns några restriktioner för vad du kan göra med fastigheten när du väl äger den.
Tänk på säkerheten och eventuella övervintrare
När du har köpt ett övergivet hus finns det några saker du måste göra för att göra det till ditt eget. För det första måste du byta ut låsen och installera säkerhetssystem eftersom dessa hem ofta är måltavlor för inbrottstjuvar och vandaler.
Därefter måste du ta hand om allt skräp eller farligt material som kan ha lämnats kvar sen tidigare. Ödehus är även något som lockar preppers, personer som vill ha möjlighet att ha en tillflyktsplats vid kris.
Vad kostar det att köpa ett ödehus?
Det är nästan omöjligt att säga vad du kommer få betala för ditt hus. Det beror på en mängd olika faktorer så som skick, ägarförhållanden och hur mycket du gör själv.
Har du tålamod och lite jävlaranamma är vi säkra på att det är en fantastisk upplevelse att köpa ett ödehus och göra till sitt eget. Vem vet, kanske hittar du ett litet meddelande från den tidigare ägaren långt ner bland brädorna.
Finansieringsalternativ för ödehus
När man köper ett ödehus så är det vanligt att de behövs omfattande renoveringar för att återställa husets skick. Beroende på vilket skick huset är i nu så varierar renoveringskostnaderna. För att finansiera renoveringen kan det vara bra att ha koll på några olika alternativ och ett av de vanligaste alternativen är att använda ett bolån.
Att använda ett bolån för att finansiera renoveringar av ett ödehus kan vara praktiskt. Men det finna vissa saker som kan vara bra att ha koll på innan du gör detta. Det enklaste sättet är att använda ett och samma bolån för att köpa ödehuset och finansiera renoveringen. Detta kommer dock orsaka att den totala belåningen stiger, men om du har en större kontantinsats borde detta fortfarande bli godkänt. En hög belåning på bolånet kan dock ha negativa konsekvenser som en hög risk om bostadens värde skulle sjunka, högre räntor och höga amorteringskrav som höjer månadsutgifterna.
Ett annat sätt att finansiera en renovering av ett ödehus kan vara genom att använda ett kreditkort. Detta passar dig som inte har pengarna för renoveringen nu men kommer få dem inom runt 60 dagar. Kreditkort har nämligen ofta runt 60 dagar räntefri period och vissa kort har en kreditgräns på flera hundratusen. Betalar du tillbaka krediten inom dessa dagar, så tillkommer ingen ränta för att fördröja betalningen av din renovering med 60 dagar. För att hitta rätt kreditkort med de lägsta avgifterna och bästa förmånerna kan du använda dig av jämförelsetjänsten kreditio.se. Det är dock viktigt att komma ihåg att kreditkortet inte passar bra som finansieringsalternativ om du inte kan betala tillbaka krediten inom de räntefria dagarna. Efteråt tillkommer nämligen höga räntor, ofta på runt 20 % per år som gör det mycket dyrt.