Det är mycket frustrerande att upptäcka rostskador, rost och färg som flagnar på huset, trots att man har lagt ner mycket tid och pengar på att måla det med omsorg. Oftast beror detta på att färgprodukterna inte är lämpliga för det aktuella projektet. Dan Hansen från Wibo Färg bekräftar detta och hävdar att det är fördelaktigare att få alla lager – från grundmålning till toppskikt – blandade för att passa ändamålet, materialet och alla påfrestningar. 

Fram till 1930-talet blandade de flesta målare sina färger från grunden, med linolja som bas. Dessa olika varianter hade olika fördelar och styrkor som passade bäst för olika behov. Med rätt blandning av bindemedel, fyllnadsmedel, pigment och andra ämnen kunde målaren få en optimerad skyddande belastning för materialet.

– Så de objektspecifika egenskaperna är inte något som finns hos en serietillverkad standardprodukt som säljs i färgbutiken. Men fler och fler målare och hustillverkare inser nu de stora vinsterna som ligger i att skydda husen med skräddarsydda blandningar i alla skikt och hela färgsystemet. Det är av intresse för husägare, hustillverkare och målare att alla husets delar och material får ett bättre skydd.

Blir vanligare i nyproduktion

Linoljefärg används fortfarande för att måla och ta hand om antika byggnader och föremål, men det är också populärt vid nyproduktion. 

– Wibo Färg är ett av landets största företag vad gäller tillverkning och leverans av färg för kulturbyggnader. Allt fler nya hus målas nu med skräddarsydda färgsystem från oss, exempelvis Derome. För privata husägare rekommenderar vi att kräva skräddarsydd färg från sin målare. De kan också själva beställa färgerna, oavsett om de ska måla själva eller anlita en målare. Om målaren är osäker på hur man använder linoljefärg så hjälper vi gärna till med råd. 

Många fördelar

Linoljefärg bör alltså inte betraktas som en viss specifik blandning utan kan blandas helt olika för att få de önskade egenskaperna. Dan Hansen förklarar:

– Man kan avgöra hastigheten på torkprocessen eller bildandet av en torr skyddande film, utifrån hur bra färgen har kokats. I värsta fall torkar det för långsamt vilket leder till att ytan står öppen och fet för en längre period. Då kan fukt samlas över den exponerade färgen, vilket resulterar i att den blir smutsig.

Ett av syftena med linoljefärg på hus är att det ska ha en kritande egenskap. På så sätt släpper de yttersta färgpartiklarna inte vid regn, slitage, tvättning eller annan friktion, vilket ger ytan en fräsch look. Efter ett antal år är det bara att tvätta av ytan och måla den igen. Om färgen är korrekt anpassad, kommer inte färgen att flagna och låta nedbrytande fukt tränga igenom, utan fuktspärren bibehålls.