Badkaret är en plats för avkoppling och varma, sköna stunder. Annelie Adetoft hos ledande badkarsdesignern Nordhem guidar dig genom olika badkarsmodeller och tipsar om vad du ska tänka på för att hitta det badkar som är bäst för just dig.
Att sänka sig ner i ett varmt bad är inte bara skönt och avkopplande, det är hälsosamt också, det finns det faktiskt forskning som visar. Regelbundna varma bad kan förebygga såväl hjärt- och kärlsjukdomar som diabetes och motverka depression, sömnsvårigheter och förhöjt blodtryck.
Tänk på funktionen först
För dig som vill ha ett badkar i ditt badrum finns det ett flertal olika modeller, material och utföranden att välja mellan. Annelie Adetoft, marknadschef hos badkarstillverkaren Nordhem, ger en översiktlig guide till de vanligaste. Familjeföretaget Nordhem med bas i halländska Särö designar egna badkar och har landets största utbud.
– Det första du ska tänka på är vilken funktion badkaret ska fylla. I ett mindre badrum till exempel kan det vara bra om badkaret kan användas både till dusch och bad. I ett större badrum däremot kan ett fristående badkar ge ett vackert blickfång, berättar Annelie och listar fyra huvudtyper av badkar: hörnplacerade, fristående, duschbadkar och massagebadkar.
Hörnplacerade badkar
Det klassiska hörnplacerade badkaret är rektangulärt med paneler runtom – med det finns även andra former – och har ofta breda sargkanter, bra som avställningsytor. Istället för paneler kan hörnbadkaret byggas eller kaklas in. Anneli lyfter fram både fördelar och nackdelar med det.
– Ett inbyggt badkar kan verkligen ge en snygg, personlig och lyxig känsla, men det är också dyrare och krångligare om något skulle hända med badkaret eller anslutningarna till det.
Fristående badkar
Ett fristående badkar kan ge ditt badrum ett fantastiskt designelement och förhöja badupplevelsen flera nivåer.
– Ett fristående badkar gör sig bäst i ett medelstort eller stort badrum där det kan stå luftigt. Fristående badkar finns många olika storlekar, former och material och är ofta gjutna i ett stycke.
Ett duschbadkar är gjort för att vara bekvämt att både duscha och bada i och är en bra lösning för det lilla eller mellanstora badrummet.
– Du kan också välja till en särskilt anpassad glasvägg för duschytan så att vatten inte stänker ut i badrummet, berättar Annelie.
Med ett massagebadkar kan du utöver det varma sköna doppet få rygg-, fot-, botten- eller helkroppsmassage och ljusterapi med mera – men massagebadkaren är förstås också en lite större investering. De flesta badkar med massagesystem är hörnplacerade, men det finns även fristående modeller.
– När du väljer massagebadkar, tänk bland annat på att kolla upp ljudnivån, användarvänligheten i styrsystemet, att slangarna är PVC-fria och vad som gäller för garanti och service.
Emalj, akryl eller marmor?
De vanligaste materialen för badkar är emaljerad stålplåt, plastmaterialet sanitetsakryl och naturmaterialet gjutmarmor. Annelie Adetoft berättar:
– Emaljerad stålplåt är tåligt och i regel billigare, men ger en kallare och halare yta. Ett akrylbadkar håller värmen bättre och har ett något strävare ytskikt vilket minskar halkrisken. Gjutmarmor som består av kristalliserade bergsmineraler och harts håller värmen riktigt bra och är slitstarkt. Det är vackert och mer exklusivt, men också dyrare och även tyngre: ett fyllt kar kan väga 400-500 kilo.