Det är vanligt att man säger att den bästa årstiden för beskärning av buskar och träd är under den så kallade JAS-perioden, dvs i juli, augusti, september. Men det är inte riktigt så enkelt. Här förklarar vi varför och hur tidigt man egentligen bör beskära sina buskar och träd.

 

En perfekt grönskande vår och sommarträdgård är förmodligen varje trädgårdsägares dröm. För att uppnå det är det viktigt att göra rätt sak vid rätt tidpunkt när det kommer till trädgårdsskötseln. Det skapar de absolut bästa förutsättningarna för att kunna få den där maffigt grönskande och vackra trädgården som alla vill ha.

Beskär redan under vårvintern - ända fram till april

Att vänta med beskärningen till JAS-perioden kan vid vissa tillfällen vara nödvändigt. Det finns exempel på känsliga växter och träd som absolut inte ska beskäras tidigare. Men faktum är att många av trädgårdens växter mår bra av att beskäras redan nu. Fördelen med att göra det redan nu är att du slipper stångas med grönskande blad och ser tydligare vad som behöver beskäras, och visst kan det vara skönt att bocka av saker på att-göra-listan? Vårvintern är även en period när de flesta växter är vilande, vilket innebär att du kan stimulera växten ordentligt genom att beskära den nu.

 Man brukar generellt säga att vårvintern, innan knopparna sväller, är den bästa tiden för beskärning av höstblommande prydnadsbuskar. Du kan även passa på att beskära dina barrväxter nu eftersom de inte börjat sin tillväxt än.
Men vänta inte för länge! Redan i mars/april börjar knopparna slå ut och den stigande värmen sätter fart i ledningsbanorna så saven stiger, detta ökar risk för ”blödning” i framför allt träden och det finns risk att hela trädet dör. Du ska inte heller beskära precis vid knoppsprickningen eftersom all energi då är i rörelse i trädet och tar man då bort grenar kapar man värdefull energi som transporterats bort dit i onödan.

sekatör-på-pall

Var ska man börja och vad ska beskäras?

Först behöver du se över vad det är för typ av buskar och träd i just din trädgård och vilka som är möjliga att beskäras redan nu.

De växter som absolut inte ska beskäras på vårvintern är blödande och känsliga växter som: Magnolia, Björk, Lönn, Körsbär, Mullbär, Valnöt, Näsduksträd, Avenbok, Hägg, Rönn, Tulpanträd. Om du är osäker på beskärningstid och inte hittar information om just den växten rekommenderar vi att du väntar med beskärning till september.

Lite senare under senvåren är det dags att beskära rosor, klängväxter och buskar som blommar på årets nya skott.  

Hur mycket behöver du beskära?

Det viktigaste när man beskär både träd och buskar är att man ser till helheten. Det är lätt att man kapar gren på gren och sedan tittar på håll och upptäcker att beskärningen blivit väldigt ojämn. Ett tips som många trädgårdsmästare/arborister ger är att inte ta för lite. Det kommer inte ge något resultat på vare sig utseende eller framtida tillväxt om du bara ”toppar” lite längst ut på grenarna.

Viktigt att lägga snittet rätt

Något mer som är viktigt när du ska beskära är att du lägger snittet rätt. Om du kortar in en gren ska du alltid klippa den ovanför en ny knopp. Om du ska ta bort en gren helt från en större stam är det viktigt att du inte klipper ända in, utan lämnar grenkragen kvar.  

gren-med-taggar

Olika typer av beskärning

Skulle du beställa beskärning från en professionell firma har de ofta en mängd olika typer av beskärningar och beskärningsstrategier. Det är främst två olika typer av beskärning som du bör tänka på under vårvintern; Underhållsbeskärning och föryngringsbeskärning.

Underhållsbeskärning: Detta är en allmän beskärning som innebär att du går in och klipper bort alla skadade och döda grenar, eller de som har skott som skaver mot varan. Döda grenar kan du egentligen ta bort året runt, men som tidigare nämnts gör du det enklast för dig genom att göra det innan bladen har slagit ut på de levande grenarna.

Föryngringsbeskärning: Föryngringsbeskärning eller gallring innebär att du tittar på hela växten och väljer ut de äldsta grenarna, här kan du tänka att ungefär en tredjedel av hela växten ska bort. Syftet här är att du vill starta om tillväxtprocessen, något som sedan kan ta flera år innan grenarna har nått sin fulla längd igen. Genom att göra en föryngringsbeskärning kommer ljus och syre in till basen av växten och den kommer skjuta nya skott längst ner. Detta görs dock inte varje år.

Därför behöver du beskära dina buskar och träd

Är du nybliven trädgårdsägare kan det vara svårt att veta varför det är så viktigt att beskära sina buskar och träd, och det viktiga i att göra det rätt period på året.
Det finns flera anledningar till det;

  • För att solljuset ska nå trädens frukter

  • För att grenarna ska bli kraftiga och tåliga

  • För att stimulera en jämn och frisk tillväxt

  • Det stimulerar trädets tillväxt och uppmuntrar till ny tillväxt

  • Det ger trädet en mer hälsosam struktur.

  • Det skapar en säkrare miljö då döda granar (framför allt på träd) kan utgöra en risk för både människor och djur.

Är du fortfarande osäker kring hur du ska beskära och är rädd att göra fel finns mängder med firmor vars expertis du kan ta hjälp av.

kala-grenar-på-träd