Valet av en entrédörr kan vara en utmaning, men det har stor betydelse för estetik, säkerhet och funktion. Så vi bad Maria Hallebo från tillverkaren Diplomatdörrar om de bästa tipsen för den som ska välja ytterdörr.
Hur bör man tänka kring design och look?
– Besök en butik för att hitta den mest tilltalande dörren till just ert hus. Se till att dörren stilmässigt matchar husets karaktär. Om man vill att dörren ska skilja sig från fasaden är det bättre att välja en annan färg. Det är dock svårt att avgöra vilken dörr som passar bäst, utan att se den blivande helheten. Därför använder många husägare Diplomatdorrar.se's gratisverktyg "dörrväljaren". Här väljer du fasadens färg, panelstil, tegel eller pust, och kan med ett enkelt klick testa vilken modell, färg och glasning som passar bäst, förklarar Maria.
Måste entrédörren förhålla sig till husets andra dörrar?
– En harmonisk fasad uppnås när alla ytterdörrar ser ut att höra ihop som syskon. Det är därför det rekommenderas att man väljer en dörr från en serie som även erbjuder de andra dörrarna i samma stil och färg. Många husägare uppskattar att våra dörrar är designade som "familjer" med möjlighet till pardörrar, garage-, altan- och förrådsdörrar som kan ha glas eller inte. När man bygger nytt passar det att välja alla dörrar samtidigt. Även om man endast ska byta ut entrédörren på ett äldre hus är det bra att kolla upp om det finns några syskondörrar som kan behöva bytas ut om några år.
Beständig form är guld värt
– Granska garantierna för formstabilitet, råder Maria och tillägger:
– Man kan uppdatera utseendet på en dörr, men om den blir skev och inte stänger ordentligt så blir den helt oanvändbar. Se därför till att fråga efter garantier för stadigheten. Vad som är kort eller lång garantitid är svårt att avgöra, men som jämförelse kan man ta exemplet med Diplomatdörrars formgaranti på tjugo år. Det är den längsta som finns på marknaden, och kan användas som en referens när man letar efter en ny dörr.
Välkomna eller avskräcka?
– Dörren ska såklart upplevas som välkomnande för dig och dina vänner, men även signalera styrka för ovälkomna. Om inbrottstjuvar ser en dörr med ett känt märke och robust intryck, så är chansen stor att de avstår och väljer ett annat hus.
Fördelar med svensktillverkat
– Ytterdörrar i det nordiska klimatet måste ha unika egenskaper för att hålla energikostnaderna låga. För att möta de olika väderförhållandena som vi har, ställer det hårda krav på material och konstruktion. Kyla, värme, fukt och extremt UV-ljus under sommarhalvåret kräver en specifik design och tillverkning som har full insikt i de nordiska behoven. Om dörren är gjord i Sverige, gör det det också enklare att hitta kompletterande funktioner och delar samt få support. Att vi har skogen som ger det ideala virket är ytterligare en fördel som ger kortare miljöpåverkande frakter, avslutar Maria.