Få saker smakar så gott som utelagad, grillad mat under sommarmånaderna. Klotgrillar i all ära, men många bostadsägare drömmer ändå om att ha ett ordentligt utekök på sin altan/uteplats/balkong. En plats där man kan förbereda, tillreda och laga sin mat under bar himmel. Vi ger dig våra bästa tips kring vad du ska tänka på när du funderar på att bygga utekök.
Det finns gott om olika lösningar och valmöjligheter för dig som vill ha ett utekök. Det kan vid första anblicken verka som ett snårigt och stort projekt, men faktum är att det inte behöver vara det, det kan bli exakt så stort eller litet som du själv vill. Ett utekök behöver inte heller vara en investering endast för sommarmånaderna, utan kan bli något att njuta av året runt.
Börja med att göra en enkel skiss på hur det ska se ut utifrån de platsförutsättningar du har. Ska det vara ett U, L eller rakt utekök? Hur ska avställningsytorna se ut? Planera in flödet mellan eventuell diskho, grill, hyllor etcetera.
Grill till uteköket
Det enda som egentligen är gemensamt för alla utekök är grillen. Så en god idé är att du börjar fundera kring vilken typ av grill som passar era behov och vilken utformning den ska ha.
Ska du ha en grill som byggs in eller ska den stå separat? Hur stor arbetsyta behöver du? Vilken typ av grill vill du ha? Elgrill? Kolgrill? Vill du enkelt kunna flytta grillen eller kommer den stå på samma plats hela tiden? Idag finns det allt från små, flyttbara grillar som man kan ställa undan när man inte använder dem, till stora flådiga grillar som passar er som ofta har större bjudningar.
FOTO: IKEA
Arbetsbänk och diskho
Här behöver du fundera kring hur stor arbetsyta du behöver samt i vilket material den ska vara. Det är smart att välja ett material som är extra tåligt och står pall för det svenska, något opålitliga, vädret om ni väljer ett utekök som står ute året runt. Detta även om du köper till ett bra skydd. Tänk på att inte välja ett tryckinpregnerat virke, då det innehåller impregneringsvätska som inte ska komma i kontakt med mat. Sist bör du även anpassa höjden på arbetsbänken så den passar för alla kockar.
När det kommer till diskho finns det även här många lösningar. Du kan antingen välja en som står ovanpå arbetsbänken eller en som är inbyggd. En snabb googling och du hittar ett flertal färdiga lösningar att köpa på både Ikea och i övriga butiker i bygghandeln. De kan även svara på de frågor du har kring material etcetera.
FOTO: IKEA
Rinnande vatten och elektricitet
Varken rinnande vatten eller elektricitet är något man måste ha, men det underlättar. Det kan vara en väldigt bra idé med rinnande vatten för att smidigt kunna tvätta händerna, skölja grönsaker eller diska efter maten utan att behöva springa in. En spann/hink under diskhon bildar sedan ett enkelt avlopp.
Det behöver inte vara speciellt svårt att dra fram vatten till ditt utekök. Vill du ha en enkelt lösning kan det räcka det med att du drar dit trädgårdsslangen om du har en sådan.
Är du även i behov av elektricitet till kokplattor, minikylskåp, mixer eller liknande, och redan har ett eluttag på eller i närheten av din uteplats är det strategiskt smart att placera uteköket nära uttaget. Du kan även dra en förlängningssladd inifrån som du tar fram när du behöver det. Tänk på att alltid el-säkra och skydda sladdar och maskiner från regn och fukt.
Förvaring
Vill du slippa en massa spring är det viktigt med bra förvaring i uteköket. Gott om plats för att ha bestick, glas, grillbestick etcetera. Försök tänka smart här så att ditt utekök inte tar upp mer plats än nödvändigt. Använd utrymmet under bänken och skaffa smarta förvaringslösningar så du kan hänga grytor, redskap med mera på sidan av bänken. Fundera även på om du vill ha dold eller synlig förvaring. Att ha dold förvaring ger ett mer stilrent intryck, så det kan vara en idé om du i övrigt har en stilren inredningsstil.
Eventuellt kan du se efter att köpa fler skåp att ställa vid sidan av. Eller varför inte en extra rullvagn? Den kan du även använda som arbetsyta när det behövs och när allt är bortplockat kan den användas som serveringsvagn.
Säkerhet
Säkerhet är a och o när man lagar mat och grillar. Det viktigaste här är att du inte placerar ditt utekök där det kan utgöra någon som helst säkerhetsrisk. Placera det inte på brännbart materiel eller nära något som kan flamma upp. Grillen ska stå så det är långt till tak för att undvika svärta i taket och flammor.
Köpa ett färdigt utekök eller bygga eget utekök?
Det finns två vägar för dig som drömmer om ett nytt utekök att njuta av i samband med att solens strålar åter börjar värma igen. Antingen köpa färdigt eller bygga ett eget.
För dig som är novis inom bygg kan det kännas som ett gigantiskt projekt att bygga ett eget utekök. Men det behöver faktiskt inte vara det, en snabb "googling" bort så kommer du hitta gott om både filmer och guider som steg för steg tar dig hela vägen in i mål. Det finns även gott om inspiration för att bygga utekök.
Självklart finns det flera fördelar med att köpa ett färdigt utekök. Du sparar tid eftersom du varken behöver planera från grunden eller undersöka vilket material du ska köpa. Många färdiga utekök kommer dessutom med garantier, och är oftast konstruerade med hög kvalitet.
Fördelen med att bygga ditt eget kök är och andra sidan att du får designen precis som du vill. Du kan också lägga till personliga detaljer som du önskar, men kanske inte hittat i något annat utekök. Ytterligare en fördel är att du själv kan välja materialet, vilket gör att du håller kostnaderna nere.
Nackdelarna med att bygga eget är att det kan vara ett ganska tidskrävande projekt. Det kan också vara svårt för dig som inte har byggt något förut.