Sveriges bostadsmarknad är i förändring. För första gången rapporterar lika många allmännyttiga bostadsföretag ett överskott som ett underskott av bostäder. Det framgår i Sveriges Allmännyttas nya rapport "En tudelad bostadsmarknad", som publicerades i dag (12 maj- 2025).

– Vi ser en historisk förskjutning i bostadsmarknaden där det inte längre bara handlar om bostadsbrist, utan i många fall om överskott och vakanser, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta.

Nästan en fördubbling av tomma lägenheter

Rapporten bygger på enkätsvar från 204 allmännyttiga bostadsföretag runt om i landet. På bara ett år har antalet tomma lägenheter inom allmännyttan nästan fördubblats – från 3 780 till 7 354. Flest lägenheter står tomma i mindre städer och på landsbygden, medan det i storstäderna fortfarande råder långa bostadsköer.

– Det är en paradoxal situation. Samtidigt som vissa kommuner har tomma hus som riskerar att rivas, står unga vuxna utan möjlighet att flytta hemifrån på grund av köer eller hyror de inte har råd med, säger Hansdotter.

Kortare kötider – men ökade vakanser

En annan tydlig förändring är att kötiderna i många delar av landet har minskat. I vart fjärde bostadsföretag finns det nu lägenheter som kan hyras utan kö. Trots detta står över hälften av de outhyrda lägenheterna tomma i mer än tre månader, enligt mätningen från februari 2025.

Brist på seniorbostäder oroar

Samtidigt som överskottet växer i vissa segment, råder det fortfarande stor brist på seniorbostäder och trygghetsboenden – oavsett kommun.

– Med en åldrande befolkning är det oroväckande att just den bostadsform där efterfrågan är störst fortfarande inte möts, säger Sofia Hansdotter.

Konflikter kring ansvar och investeringar

Rapporten lyfter även fram potentiella konflikter mellan kommuner och bostadsbolag. När synen på bostadsbehovet skiljer sig åt riskerar det att påverka investeringar, särskilt på marknader som är vikande.