För den som är ute efter en ny bostad kan det vara en snårig djungel när det kommer till de många ägande-/upplåtelseformer som finns i Sverige, för det finns en hel del att välja mellan. Här presenterar vi de olika termerna, med Boverket som hjälp.
När man pratar om upplåtelseformer och bostäder pratar man om olika sätt att förfoga över sin bostad på. I Sverige idag (2024) finns upplåtelseformerna; bostadsrätt, hyresrätt, äganderätt, samt kooperativ hyresrätt.
Enligt SCB var den vanligaste upplåtelseformen förra året (2023) småhus med äganderätt.
Här kan det dock ibland råda viss begreppsförvirring då det av Sveriges knappt 5 miljoner hushåll är runt 50% som består av lägenheter i ett flerbostadshus, och runt 40% i ett småhus. Men begreppet hushåll innefattar alla de som är folkbokförda i samma bostad, och oftast bor det fler personer tillsammans i ett småhus än i en lägenhet, det är därför ser siffrorna ut så.
Vilka upplåtelseformer finns det i Sverige?
I Sverige finns det idag 4 olika sätt man kan förfoga sin bostad på. Här går vi igenom vilka:
Bostadsrätt
Denna upplåtelseform innebär att man är medlem i en bostadsrättsförening som äger en fastighet med flera lägenheter, där varje medlem har varsin lägenhet. Bostadsrätten innefattar en nyttjanderätt till lägenheten och en andelsrätt i föreningen.
Hyresrätt
Hyresrätt innebär att du hyr en lägenhet av en hyresvärd som äger en eller flera fastigheter med hyreslägenheter. Du kan också hyra någons privata bostad eller vara inneboende.
Äganderätt - småhus och flerbostadshus
Äganderätt innebär att man själv äger sin bostad. Det vanligaste i Sverige är att man äger ett småhus (en- eller tvåbostadshus). Sedan 2009 finns det dock även möjlighet att bygga flerbostadshus med ägarlägenheter, eller bygga om byggnader som inte är bostadshus till ägarlägenheter.
Till skillnad från bostadsrätten så äger du då din egen lägenhet, en så kallad ägarlägenhet, något som är vanligt i bland annat Spanien.
Kooperativ hyresrätt
Kooperativ hyresrätt är ett slags mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt. Denna boendeform har funnits sedan 2000-talet men är inte speciellt vanlig i Sverige
Boendeformen innebär att en förening äger, eller hyr, en fastighet och enskilda föreningsmedlemmar i sin tur hyr sina lägenheter av föreningen. Vid inflyttning betalas en slags av deposition till föreningen, som man sedan får tillbaka när man flyttar. Man kan alltså inte sälja sin lägenhet utan den lämnas tillbaka till föreningen när man flyttar
Källa: Boverket (2022). Upplåtelseformer och boendeformer i Sverige.