Att skaffa hemlarm är ett bra sätt att skydda sin bostad mot inbrott. Men det finns många olika typer av larm på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilket som passar ens behov och budget bäst. I den här artikeln går vi igenom några viktiga saker att tänka på när man väljer hemlarm.
Mitt hem är min borg är ett ordspråk som funnits med oss länge. I dagens hektiska och osäkra samhälle blir betydelsen av detta ordspråk alltmer framträdande och allt fler överväger att köpa hemlarm för att känna sig trygga i sitt hem. Men det är inte alltid helt enkelt att veta vad man ska köpa eller hur man ska prioritera. Följande bör du tänka på när du går i tankarna på att skaffa dig ett hemlarm.
1. Vad ingår i larmpaketet?
Det första man bör se över är vad som ingår i det larmpaket man är intresserad av. Olika larmföretag erbjuder olika funktioner och tillbehör, så som kameraövervakning, smarta lås, rökdetektorer, larmbrickor och mobilstyrning. Jämför vad som ingår i baspaketet och vad som kostar extra, samt hur mycket utrustning man behöver för att täcka hela bostaden.
2. Är larmet försäkringsgodkänt?
Ett annat viktigt kriterie är att larmet är försäkringsgodkänt, det vill säga att det uppfyller vissa krav på kvalitet och säkerhet. Ett försäkringsgodkänt larm kan ge en rabatt på hemförsäkringen, samt garantera att larmet fungerar som det ska när det väl gäller.
3. Hur mycket kostar larmet?
Priset kan naturligtvis vara avgörande när man ska skaffa hemlarm. Men titta inte bara på engångskostnaden för själva larmsystemet, utan även på eventuella månadskostnader för abonnemang, service och uppgraderingar. Kontrollera också om det finns några bindningstider eller uppsägningsavgifter som kan påverka ditt val.
4. Hur aktiveras och styrs larmet?
En annan sak att tänka på är hur du vill aktivera och styra ditt larm. Det finns olika alternativ, såsom kodpanel, larmbricka, fjärrkontroll eller mobilapp. Välj det som känns enklast och säkrast för just din situation, samt se till att alla i hushållet kan hantera larmet utan problem.
5. Är larmet anpassat för barn och husdjur?
Om man har barn eller husdjur i sin bostad är det bra att välja ett larm som är anpassat för dem. Det kan till exempel röra sig om att ha en rökdetektor som inte utlöses av os eller ånga från matlagningen, eller en rörelsedetektor som inte reagerar på små djur. Man bör också se till att barnen vet hur de ska slå av och på larmet vid behov.
Men..fungerar hemlarm verkligen mot inbrott?
Ett larm är ett väldigt bra komplement till ett certifierat lås mot inbrott. Men stöldskyddsföreningen poängterar att det inte alltid stoppar tjuven från att ta sig in i ett hem. Värdet av att ha ett hemlarm ligger mycket i att det minskar tiden tjuvarna har på sig, och pockar på uppmärksamhet från grannar när det ljuder. Speciellt om du har ett larm som ljuder högt så att grannsamverkan kan agera.
En snabb checklista när du tittar på hemlarm
- Larmet ska vara certifierat och ha en kraftig signal som även hörs utåt
- Larmet ska vara kopplat till certifierad larmcentral
- Komplettera larmet med varning för vattenläckor och brand