När energikostnaderna skenar är det lätt att man funderar på var man kan spara. Hur kan jag se över husets värmesystem för att minska mina energikostnader? Är el något man vinner på i längden? Vi förklarar hur det fungerar och vilka fördelar samt nackdelar det finns med ett eluppvärmt hus.
Det är nog ganska välkänt att ett hus uppvärmt på el har blivit extra dyrt i tider när vi har elbrist i Europa. Idag, 2022, är priset på el ungefär 400% dyrare än för 1,5-2 år sedan. Europa har stängt mycket av den planerade energiproduktionen i form av kärn-, kol,- och oljekraftverk. Det leder till att mängden el som produceras idag varierar stort från en dag till en annan varpå den inte räcker till. Det gäller speciellt under den kallare och mörkare delen av året. Elbehovet har också ökat markant de senaste 10 åren. Två faktorer som inte kan leda till annat än höga elpriser de närmsta åren eller decenniet.
För att kunna byta uppvärmning till annan form krävs att huset har ett system av element med cirkulerande vatten som distribuerar värmen. Finns det installerade vattenburna element i huset kan man enkelt och till låg kostnad installera fjärrvärme, om det är framdraget i området, eller koppla på en luft/vattenvärmepump och dramatiskt sänka värmekostnaden.
Bildkälla: Aktiefokus
Grafen ovan gäller förvisso bara fram till 2010 men vi vill visa hur föränderliga elpriset och oljepriset är samt att de följer varandra till stor del. Om spannet hade sträckt sig fram till 2022 hade topparna varit extremt mycket högre. Även om man har bundet avtal så har de en begränsad bindningstid varpå elkunder kommer bli drabbade av stora svängningar, förr eller senare.
Fördelar:
- Enkelt reglera värmen
- Installation inte så dyr
- Passar i del av hus eller hus som används sporadiskt (semesterbostad)
Nackdelar:
- Höga kostnader
- Prismässigt instabil energiform (speciellt i vår tid av elektrifiering)
- Strömavbrott
- Hur kommer de politiska besluten påverka?
- Kräver varmvattenberedare