När energikostnaderna skenar är det lätt att man funderar på vilka utgifter man kan spara in på. Kanske har du funderat på hur du kan se över husets värmesystem för att minska dina energikostnader? Här går vi igenom att använda olja som värmekälla. 

När elen blir bristvara så blir även oljan dyrare. De är komplementprodukter till varandra som bland annat stor del av vår industri kan drivas av. Nästan alla företag har mer än en energiform för att inte vara sårbar. Olja är den äldsta uppvärmningsformen efter kol och trä.

I mitten av förra århundradet var oljan så billig att ingen annan energiform kunde konkurrera i pris. Det ledde till att de flesta hus som byggdes efter andra världskriget fram till sent 70-tal hade en oljepanna (med vattenburen värmedistribution) och när oljepannor var som mest utbredd värmde den nästan 60% av alla bostäder (inklusive hyresfastigheter). När oljekrisen var ett faktum mot slutet av 70-talet var det många som bytte till el eller fjärrvärme, men det finns än idag ca 63.000 hus som fortfarande eldar med olja.

Den som fortfarande eldar med olja har en stor fördel vid byte av energiform, nämligen att oljepanna och pelletspannan tar lika stor plats (krävs ett separat rum) och båda energiformer sköts på liknande sätt. Båda måste fyllas på av en leverantör och pannorna måste kontrolleras med jämna mellanrum. Den som är van vid oljepanna kommer känna igen sig. Dock blir detta byte en otrolig sänkning av energikostnaderna då pelletspanna för närvarande har den lägsta kostnaden per kilowattimma.

tjej som står vid fönster med telefon, inomhus, växter,

Fördelar:

  1. Vi kan inte finna så många fördelar mer än att den som har oljepanna med lätthet, i både yta och teknik, kan byta till dagens billigaste energiform: Pelletspanna

    En ny pelletspanna kostar ca 80.000-120.000 (panna, brännare, pelletsförråd) men för den som redan har en oljepanna byter bara brännare och bygger pelletsförråd ca 40.000 kr i kostnad.

  2. Självständigt system, påverkas inte av tex strömavbrott.

Nackdelar:

  1. Pris
  2. Miljö
  3. Utsläpp
  4. Självständigt system, utan påfyllning stannar systemet
  5. Kräver varmvattenberedare
  6. Hur kommer de politiska besluten påverka?