Värmepump, solcellspaneler, bioreningsverk och bergvärme är bara några av de energikällor som finns att välja mellan. Hur ska man vilken som lämpar sig bäst för den egna bostaden?
För att svara på dessa frågor tog vi hjälp av miljöteknikexperten Stefan Svensson, vd på företaget Modern Miljöteknik, som bland annat installerar olika typer av värmepumpar och solcellspaneler.
”Solcellspaneler och värmepumpar är det vi installerar klart mest. Det är två riktigt bra alternativ för såväl villa- som radhusägare. Det finns inga egentliga begränsningar när det gäller installation av vare sig värmepumpar eller solceller, valet beror främst på var du befinner dig rent geografiskt och hur stor din fastighet är”, berättar Stefan.
Positiv trend för solceller
Enligt Stefan går trenden för solcellspaneler spikrakt uppåt, vilket inte minst beror på dagens smarta teknik och på det faktum att allt fler husägare och företagare satsar på effektivare energikällor. Något som Stefan tror är direkt relaterat till det nya gröna ROT-avdraget som innebär 15% avdrag på arbets- och materialkostnaden.
”När det gäller värmepumpar och solceller vill jag gärna understryka att de kompletterar varandra på ett mycket effektivt sätt. En värmepump drar relativt lite energi och har man då redan solceller så skjuter de till delar av den redan låga förbrukningen åt värmepumpen. Det finns även en styrfunktion som talar om för värmepumpen vad och när den ska producera varmvatten”, förklarar Stefan.
Valet av energikälla
Stefan menar att valet av energikälla främst bör grunda sig på fastighetens uppvärmningsmöjligheter, men också dess geografiska läge samt storleken på fastigheten och plånboken:
”Bergvärme må vara den dyraste uppvärmningsmetoden, men det är också den mest effektiva. Den klarar större volymer och lägre temperaturer än en luftvärmepump, så för husägare i norra delarna av Sverige rekommenderar jag bergvärme.
När det kommer till solceller så funkar de lika bra i hela Sverige, främst tack vare det svala klimatet som gynnar produktionen hos solcellerna. Sedan behövs det inte mer än 70-80 kvadratmeters takyta för att panelerna ska göra stor nytta, så har man råd rekommenderar jag att man investerar i solceller.”