
Köpguide nyproduktion: Så går det till att köpa en nyproducerad villa
Att köpa en nyproducerad villa är en process med många steg att hålla koll på. I denna guide förklarar vi de vanligaste stegen och begreppen vid köp av en nyproducerad villa. Här går vi igenom allt från det att du lämnar intresse tills att villan står redo för inflytt.
När en bostad eller projekt är ‘kommande’, befinner sig huset/projektet i det så kallade planeringsstadiet. Genom att anmäla intresse tidigt, får du viktig information och kan förbereda dig inför den kommande säljstarten. Det kan innebära att du behöver registrera dig som spekulant hos bostadsutvecklaren eller här på Bovision för att säkra en plats. Flertalet byggbolag registrerar datumet då din intresseanmälan inkom, vilket utgör din köplats för att få köpa bostad när säljstarten väl drar igång. Detta kan dock variera från bostadsprojekt till bostadsprojekt.
När förberedelserna är klara, närmar sig säljstart. Det är inte helt ovanligt att en så kallad VIP-säljstart förekommer. Se till att anmäla ditt intresse så snart du kan för att hålla dig uppdaterad om när säljstart planeras. Säljstart kan förekomma på mäklarens kontor eller annan angiven plats. Kontakta ansvarig mäklare för detaljer om hur du går vidare med ett köp. Kontakta även din bank i ett tidigt skede för att se över dina ekonomiska förutsättningar.
När du hittat ditt framtida drömhem träffar du en fastighetsmäklare eller säljare för att skriva under ett köpekontrakt för tomten där ditt hus ska byggas. Detta kontrakt säkerställer att du förbinder dig att även anlita en specifik byggentreprenör som bostadsutvecklaren har valt för att uppföra huset. Dessutom innehåller kontraktet viktiga villkor som måste uppfyllas för att köpet ska gå vidare, till exempel att bygglov ska beviljas och finansiering finnas på plats. Ditt köpekontrakt blir endast bindande när samtliga villkor är uppfyllda.
Nu är det dags att skriva entreprenadavtal som reglerar överenskommelser för uppförandet av huset. Mäklaren ansvarar inte för entreprenadavtalet utan du träffar en representant direkt från husleverantören.
Ett nyproducerat hus kan finansieras på olika sätt och med olika upplägg, baserat på överenskommelsen mellan köparen av tomten och husleverantören. Den vanligaste formen att finansiera byggnationen är byggnadskreditiv från den bank köparen väljer. Räntan för ett byggnadskreditiv är oftast högre än för ett traditionellt bolån eftersom risken för banken är större medan huset är under konstruktion. Betalningar görs i etapper enligt en förutbestämd plan, känd som en "lyftplan". Denna plan, som är en del av entreprenadavtalet, specificerar när och hur mycket du ska betala baserat på hur byggnationen fortskrider. När huset är helt färdigställt konverteras byggnadskreditivet till ett vanligt bolån.
I många fall får du möjlighet att påverka stora delar av inredningen och utformningen av din nya bostad. Kontakta mäklaren/säljaren för bostaden för att veta vilka val som finns och vilka kostnader det innebär.
Innan du flyttar in görs en besiktning av en besiktningsman för att säkerställa att det är fackmannamässigt byggt. Vid besiktningstillfället av din bostad är du på plats tillsammans med en representant från husleverantören. Garantitiden är vanligen två år och vid den tidpunkten genomförs normalt sett en ny besiktning, där du får möjlighet att lyfta eventuella fel och brister som kan ha uppkommit under garantitiden. Bostadsutvecklaren begär slutbesked hos kommunen och först när slutbeskedet godkänns, får du flytta in.
När det är dags för tillträde får du nycklarna och kan flytta in.
Väntan kan kännas lång när en nyproducerad bostad växer fram, men att få flytta in i en helt ny bostad där du gjort dina personliga val är minst sagt värt väntan. Den här guiden hjälper dig att förstå processen från början till slut, och gör din resa mot en ny bostad så smidig som möjligt.