Det är kul att flytta!

Det är kul att flytta – även om det är ett stort jobb med en del stress. Förändring är av godo och det är uppiggande och härligt inspirerande att få nya kvarter och miljö omkring sig. Dina gamla möbler och tavlor känns som nya i den nya bostaden, ljuset flödar på ett annat sätt och du ser allting på ett nytt och fräscht sätt.

Ett nytt mysigt hem är en fin belöning efter en tung flytt.

2carton-boxes-and-stacked-books-on-table-4498124.jpg

4 tips för en smidig flytt

Flyttlådor, flyttgäng, flyttbil, flyttstädning … En flytt känns ibland som ett F-ord. Men oroa dig inte, en välplanerad flytt sparar nerver och din plånbok. Läs våra fyra handfasta tips, som gör livet och flytten enklare för dig.

Tips 1: Börja i tid – spara, släng, skicka vidare

Så snart du vet att du ska flytta, lönar det sig att börja förbereda. Gå igenom dina saker och kläder med hökblick och glöm inte att kolla förråd, garage, vinds- och källarutrymme. Håll dig till tre S-mottot: Spara, Släng, Skicka vidare ... Ju mindre du har att ta med dig, desto lättare går själva flytten.

Tänk på att om du flyttar till en mindre bostad, måste du möjligen göra dig av med möbler också. Det är en bra idé att göra en inredningsplan i rätt skala på rutpapper och fundera ut vart möblerna kommer i det nya hemmet, speciellt om du flyttar till ett hus med två eller fler våningar. Det gör också flytten mer konkret och inspirerande.

Har du gamla vitvaror, är det inte nödvändigtvis värt att ta med dem utan i mån av möjlighet skaffa dig nya och mer energisnåla – det sparar dig i längden också pengar på elräkningen.

Det härliga med att rensa ut ordentligt är att efter flytten vet du igen vad du har för grejer och var du hittar alla dina saker.

Tips 2: Teckna elavtal i god tid

Du vill inte flytta och märka på flyttdagen att ljuset inte fungerar i den nya bostaden. När ska du då teckna elavtal vid flytt? Gärna så tidigt som möjligt, men minst en månad innan.

Vad behöver du veta för att kunna teckna ett nytt elavtal? Du måste ha koll på anläggnings-id för din nya bostad. Anläggnings-id är en 18 siffrig kod och är specifik för bostaden. Har du inte tillgång till anläggnings-id kan du teckna elavtal med fullmakt och då kollar ditt elbolag upp numret. Då tar det bara lite mer tid.

Vilket elavtal passar din nya bostad – rörligt eller fast elpris? Generellt passar ett fast elpris en större lägenhet eller en villa och dig som behöver ha noggrann koll på dina elkostnader. Flyttar du till en mindre lägenhet är ett rörligt elpris nästan alltid det bästa valet. Över tid blir oftast ett rörligt elpris billigast.

I samband med flytt är det också enkelt att teckna ett nytt elavtal till ett billigare pris. Då behöver du inte t.ex. betala brytavgift om du har haft ett elavtal med fast pris.

2pexels-rodnae-productions-7464399.jpg

Tips 3: Själva packandet

Se till att det finns tillräckligt med flyttlådor och packa dem ordentligt! Överfulla och ologiskt packade flyttlådor är tunga att bära och får dig att sucka när du ska packa upp.

Gruppera dina saker och gör upp en plan med vilka saker kommer till vilket rum och innehållsförteckning för lådorna. Ge rummen ett nummer eller en färg så är det lätt att bära lådorna direkt till rätt rum. Skydda dina sköra saker och ta också hänsyn till temperaturer när du transporterar växter eller andra saker som inte tål frost eller värme.

Plastlådor eller pappkartonger? Tänk på att flyttkartonger tål mindre tyngd än plastlådor. Välj pappkartonger av bra kvalitet så håller de bättre: både att öppnas många gånger och att de inte går sönder om du lägger flera på varandra. Väljer du plastlådor, ska du inte packa dem så fulla att innehållet stiger över kanten, för då kan du inte stapla dem på varandra. Boka plastlådorna tillräckligt många dagar, så du hinner packa ner och upp i lugn och ro.

Tips 4: Planera flyttdagen

Oavsett om du flyttar själv eller tar en flyttfirma till hjälp, så lönar det sig att slå fast flyttdatumet i god tid. Kom ihåg att be om ledigt från jobbet om du flyttar på en arbetsdag, för ditt företag behöver inte bevilja dig det.

Tar du hjälp av kompisar till flytten är det bra att samla ihop tillräckligt många, så att du verkligen får den där tunga soffan baxad upp för trapporna till tredje våningen. Det är också bra om du har fått tillgång till den nya bostaden redan dagen innan flytt, så kan du kolla att elen är på och vattnet fungerar mm. Packa också en övernattningsväska med de viktigaste sakerna, som tandborste, läkemedel, plånbok, och telefonladdare för själva flyttdagen.

Se fler praktiska tips och checklista före flytten på lumoenergi.se.

2pexels-cottonbro-4569289.jpg

Extratips!

Flyttar du hemifrån för första gången? Kolla då hur det går till när du ska teckna elavtal för första gången.

Grattis till det nya hemmet – med våra tips lyckas säkert din flytt! Glöm inte att teckna ett elavtal med Lumo Energi på lumoenergi.se, så har du klart med el när du flyttar.

2LE-swe-logo-horisontal-grey.png